Hlavní obsah

Za opičí zvuky doživotní zákaz. Rasisté mají v Itálii utrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na domácí zápasy svého oblíbeného mužstva už se nepodívají. Nikdy. Fanoušci italského Udine, kteří v sobotním ligovém zápase proti AC Milán (2:3) rasisticky uráželi brankáře Rossoneri Mika Maignana, dostanou od klubu doživotní zákaz vstupu na stadion. Informovala o tom agentura ASNA.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Brankář AC Milán Mike Maignan

Článek

Udine se rozhodlo vzít celou záležitost do vlastních rukou z prostého důvodu. „Trest, který můžou dostat od soudu, bude časově omezený. My je chceme potrestat doživotním zákazem,“ uvedl generální manažer Franco Collavino.

Jednotliví provinilci tak vyfasovali exemplární trest. „Nešlo o hromadné chorály nebo skandování. Potvrdil to rozhodčí i úřad prokurátora. Šlo o dva, tři lidi,“ prohlásil Collavino. „Nicméně na počtu nezáleží. I kdyby to udělal jen jeden člověk, pořád jde o závažnou věc,“ uvedl.

Celá záležitost vyvolala pořádný rozruch. Maignan nejprve na urážky upozornil spoluhráče i rozhodčího. Když neustaly, společně s celým týmem se odebral do kabin a zápas byl asi na pět minut přerušen. „Slyšel jsem, jak dělají opičí zvuky. Takhle nemůžu hrát fotbal. Je potřeba rozdávat pořádně tvrdé sankce, jen řeči už nestačí,“ stěžoval si gólman francouzské reprezentace.

Doživotní distanc je asi přesně tím, co měl Maignan na mysli. A zřejmě potěší i některé z ostatních hvězd kopané, které mu po utkání vyjadřovaly solidaritu na sociálních sítích. „Nejsi sám, všichni držíme s tebou. Čelíme stále stejným problémům, a řešení je v nedohlednu. Už toho bylo dost. Ne rasismu,“ vzkázal parťákovi kapitán národního týmu Francie Kylian Mbappé.

Potichu nezůstal ani Vinícius Júnior z Realu Madrid, jenž byl kvůli barvě pleti již také několikrát v kariéře urážen. „Je načase, aby se rasisté začali stydět za to, kým jsou. Děkuji těm, kteří náš boj skutečně podporují. Vždycky jsme s tebou, Maignane,“ stojí na Brazilcově profilu na sociální síti X.

Incident nezůstal lhostejný ani Giannimu Infantinovi. Ten nastínil, že v budoucnu by se kvůli podobným prohřeškům lidí na tribunách mohly zápasy i kontumovat. „Co se stalo v Udine, je nechutné. Kluby, jejichž fanoušci se dopustí rasismu a způsobí nedohrání zápasu, musíme trestat automatickou kontumací,“ prohlásil předseda organizace FIFA.

Reklama

Související témata: