Hlavní obsah

Žertoval o banánech. Mourinhova kolegu obvinili z rasismu, údajná oběť to odmítá

Řím/Praha

Fotbalisté AS Řím zvítězili na půdě Janova 2:0. Velkou měrou se pod výsledek podepsal osmnáctiletý mladík Felix Afena-Gyan, který vsítil obě branky. Po jedné z nich běžel za trenérem José Mourinhem a něco mu říkal. Později vyšlo najevo, že mu slavný Portugalec slíbil za gól nové kopačky a Afena-Gyan mu to běžel připomenout. Mourinho následně ghanskému útočníkovi obuv skutečně koupil. Koučův kolega ale při předávání dárku vtipkoval o banánech a na světě je další kauza s rasismem. Sám fotbalista ale tento podtext žertu odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Ghanský fotbalista Felix Afena-Gyan slaví v dresu AS Řím.

Článek

Na záběrech z trenérské místnosti, na kterých Mourinho mladíkovi předává nové kopačky v hodnotě přibližně 20 000 tisíc korun, někdo zpoza kamery italsky zahlásí, že v krabici jsou banány a že má fotbalista zatancovat.

Poznámky si okamžitě všimli uživatelé sociálních sítí a z pěkného gesta se rázem stal další skandál v italském fotbale v souvislosti s rasismem. K situaci se poté vyjádřil sám Afena-Gyan, neboť mu ohledně záležitosti prý chodilo mnoho zpráv od rozezlených fanoušků.

„Četl jsem spoustu komentářů k tomu videu. Byl to pro mě hodně speciální okamžik společně s trenérem. Chci vás všechny ujistit, že mě komentář v pozadí videa nijak neurazil a že skutečně věřím, že to nebylo myšleno s rasistickým podtextem," napsal mladík na Instagram.

Afena-Gyan následně ještě vyzdvihl, že se k němu v AS Řím chovají jako k vlastní rodině a přiznává, že si z něj v souvislosti s banány v týmu občas skutečně dělají legraci. Je to ale prý proto, že je má rád a jí jich opravdu hodně.

Ghanský fotbalista se do prvního týmu AS přesunul letos z juniorky. V Serii A si dosud připsal tři starty. Teprve na půdě Janova ale dostal od trenéra větší porci minut na hřišti a za důvěru se odvděčil dvěma trefami. Po utkání měl kouče jen slova chvály. „Hodně mě toho naučil," řekl Afena-Gyan na adresu portugalského esa. „Během kariéry toho dokázal hodně a je skvělou osobností. Jsem rád, že s ním mohu pracovat," dodal.

Reklama