Hlavní obsah

Slavia reaguje na derby: Vinu hledá u sebe, nesouhlasí s komisí rozhodčích, o choreu nevěděla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Slavia reaguje na dění během nedělního vyhroceného derby se Spartou (1:1). Vyhecovaný střet poznamenalo plno zarážejících, nepěkných nebo dokonce ostudných scén a momentů. Sešívaní ukazují na vlastní nedostatky, zároveň však nesouhlasí s tvrzením komise rozhodčích, která konstatovala, že tým sudích v čele s hlavním arbitrem Ladislavem Szikszayem derby zvládl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Emoce v derby. Ladislav Krejčí ze Sparty a Jan Bořil (18) ze Slavie během potyčky.

Článek

„308. derby mělo být oslavou fotbalu. Bohužel, stal se pravý opak. Fotbal ve včerejší podobě neodpovídá filozofii, se kterou chceme klub rozvíjet,“ začíná klub z Edenu prohlášení, které zveřejnil na svých webových stránkách. Už předtím se Sparta distancovala od fanoušků, kteří hodili dělobuchy do sektorů se slávistickými příznivci (více zde).

Průběh derby je kritizován ze všech stran. „Uvědomujeme si celospolečenský dosah zápasu, svůj díl odpovědnosti za jeho průběh a budeme hledat řešení, jak fanoušky hlavně bavit a šířit pozitivní emoce,“ reaguje Slavia.

Emoce v derby, výkon sudích a Jan Bořil. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Na hřišti se utkání vymklo všem jeho aktérům úplně. Fotbal zastínily ostré zákroky, chování bez respektu, strkanice a další nejrůznější výlevy, které vygradovaly vyloučením kapitánů Jana Bořila ze Slavie a Ladislava Krejčího ze Sparty v 88. minutě po vzájemné potyčce. Lavičky po sobě v závěru vyjížděly, asistent slávistického trenéra Pavel Řehák dokonce vyrazil do mely, která se rozpoutala kolem Bořila s Krejčím, a pak si vše na hrací ploše vyříkával s vedoucím mužstva soupeře Miroslavem Barankem. I oni dva byli vyloučeni.

„Dění na hřišti bude předmětem vyšetřování Disciplinární komise LFA. Jsme přesvědčeni, že hráči obou týmů nezvládli své emoce a členové realizačních týmů neměli v žádném případě vstoupit na hrací plochu,“ zmiňují červenobílí.

Nelíbí se jim ale hodnocení komise rozhodčích, podle jejího soudu rozhodčí s hlavním Szikszayem obstáli, byť i podle komise vedené Liborem Kovaříkem měl být v 21. minutě vyloučen sparťanský wingbek Angelo Preciado za zákrok na Lukáše Provoda.

„Primárně hledáme vinu u sebe, ale nesouhlasíme s vyjádřením Komise rozhodčích FAČR. Rozhodčí derby nezvládli. Nedostatečné potrestání hrubých zákroků na obou stranách v prvních minutách přispělo k eskalaci celého utkání, jak na hřišti, tak ve svém důsledku i v hledišti,“ tvrdí Slavia.

Výstupy na tribunách také derby nepomohly, hrálo se až v nenávistné atmosféře. Domácí fanoušci roztáhli během první půle nevkusné chorem s vyzněním „Sparta ku… je“, fandové na Tribuně Sever přišli jednotně na zápas i v tričkách s tímto heslem.

„Prezentace našich fanoušků přispívá k jedinečné atmosféře domácích zápasů. Nemůžeme se však ztotožnit s choreografií, která vulgárním způsobem urazila našeho sportovního rivala. Klub o podobě této choreografie nebyl dopředu informován a celou prezentaci v rámci zápasu budeme řešit s Tribunou Sever,“ podotýká český vicemistr.

Jindřich Trpišovský o červených kartách: Pavel Řehák chtěl situaci uklidnit. Co vyčte Bořilovi? Video: Sport.cz

Sešívaní si uvědomují, že utkání dvou momentálně nejlepších týmů v tuzemsku udělalo lize špatnou reklamu. „Pro spojení vedení, zaměstnanců, trenérů, hráčů a fanoušků používáme motto „Spolu jsme silnější“. Včera jsme „Spolu prohráli“. Byť na hřišti to byla remíza. Chceme udělat maximum pro to, abychom přesvědčili nejen fotbalovou veřejnost, že se jednalo o jednorázové selhání. Slavia má na víc,“ uzavírá svou reakci na nedělní derby vršovický klub.

Reklama