Hlavní obsah

Slávisty dusí gólové sucho. Na první místo ve skupině už to nebude, domnívá se expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eden volá SOS. Slavia v domácí lize ztrácí čtyři body na vedoucí Plzeň, která má jeden zápas k dobru, a po dvou porážkách s Kluží si zavařila i v Konferenční lize. Hlavním malérem je mizerná produktivita, vršovický tým zůstal třikrát za sebou bez gólu. „Slavii má každý přečtenou a soupeři se jí umějí přizpůsobit tak, aby z toho měli užitek,“ říká bývalý trenér české jednadvacítky Ivan Kopecký.

Foto: Stringer, Reuters

Yuri Matias (v červeném) z Kluže v souboji se slávisty Tarasem Kačarabou, Stanislavem Teclem a Oscarem.

Článek

Pohled na světelnou tabuli nad jednou z branek arény v Kluži byl ve čtvrtek večer pro slávisty hořký. Prohráli potřetí za sebou a potřetí za sebou s nulou, tentokrát 0:2. „Trestuhodné," přiznává trenér Jindřich Trpišovský.

Jeho tým se v klíčové fázi podzimu zasekl. Ztrácí doma v lize i v dostizích o postup do jarní fáze Konferenční ligy. Tříbodové manko na vedoucí tandem Kluž, Sivasspor se po čtyřech kolech nečekalo. „Nejen pro mě je to zklamání," poví expert Kopecký, jenž ve Slavii hrál i trénoval.

V české lize slávisté mají skvělý průměr tří gólů na zápas, zato ve čtyřech pohárových partiích se trefili dohromady jen čtyřikrát - a v posledních dvou bitvách s Kluží zůstali na nule. „Hrají technický fotbal, na který se možná dobře dívá, ale jen po šestnáctku," nabízí svůj pohled Kopecký. „Chybí jim rváč, který by ve vápně vyhrál souboj. Mívali Krmenčíka, jenže ten v létě odešel. Při dobývání by se hodil i nějaký kreativní typ, jako býval Stanciu."

Slavii v Rumunsku nechybělo jen devět marodů, bylo toho mnohem víc. „Důraz, zodpovědnost, agresivita. A taky jsme se nevyvarovali prvního inkasovaného gólu," vypočítává kouč Trpišovský.

Foto: Stringer, Reuters

Ciprian Deac z Kluže z penalty překonává Ondřeje Koláře v bráně Slavie.

V této sezoně už jeho chlapci jednou vrávorali na hraně propasti, po prohraném prologu letního play off Konferenční ligy s Rakówem. Červenobílí však zvládli napínavou odvetu a skoro měsíc proplouvali bez porážky. Pak je zmuchlal zpackaný šlágr v Plzni (0:3), od té doby vyhráli jediný zápas.

„Údernost Slavie z doby před rokem či rokem a půl je pryč. Soupeři dobře vědí, jak na ni, a trpělivě čekají na brejky. Takhle to měla i Kluž, která si počkala na chyby a udeřila," vykládá Kopecký.

„S prodlužující se sérií porážek tlak narůstá a sebevědomí hráčů se v klíčových momentech zhoršuje. Musí to na sebe na hřišti vzít zkušení," velí trenér Trpišovský. Jedním ze zkušených je útočník Stanislav Tecl: „Na fotbale je krásné, že i když jsme to pokazili, v nedělní lize s Boleslaví to můžeme napravit a v dalších utkáních taky."

Nic jiného než náprava Slavii nezbývá. V příštích pěti ligových kolech bude hrát o co nejlepší výchozí pozici pro jaro a v Konferenční lize jí zbývají bitvy na hřišti Ballkani (27. října) a se Sivassporem (3. listopadu). „Něco mi říká, že na postup z prvního místa už to asi nebude, nutnost dvou výher je svazující," míní Kopecký. „Sám jsem zvědavý, jak to se Slavií dopadne."

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články