Hlavní obsah

GLOSA: Na koho už se má Slavia spolehnout? Kádr potřebuje revizi, Trpišovského čeká zkouška

V neděli v Olomouci se trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský slovu „krize“ ještě vyhýbal. Jenže po dalším kolapsu v Konferenční lize v Kluži sedí tohle označení na současnou bídu červenobílých víc a víc. I kapitán Stanislav Tecl hovoří o tom, že jde o nejtěžší období, jaké v Edenu pamatuje. Jde to podložit i statisticky: Slavia poprvé v Trpišovského éře počítá tři porážky za sebou stejně jako tři utkání bez vstřelené branky.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Zklamaný slávista Lukáš Masopust po porážce v Kluži.

Článek

0:1 doma s Kluží, 0:2 v Olomouci, 0:2 v Kluži. Poslední tři zápasy českého vicemistra se podobají. Slavia je v ofenzivě nezvykle neúčinná, totálně neefektivní. Solidní hra mezi pokutovými územími je možná tak na okrasu, neznamená vůbec nic.

Opakují se individuální chyby, které mužstvo paralyzují. Ve čtvrtek v Kluži zavařil sobě a spoluhráčům nešťastným, ale zároveň hloupým faulem ve vlastním pokutovém území Peter Olayinka. Na koho se už pak má zraněními značně pročesaná a mentálně křehká družina spolehnout, když ne na borce, jenž ve Vršovicích kroutí už pátou sezonu a dokázal se například vyšvihnout do čela historické tabulky střelců v evropských pohárech?

Rozsáhlá marodka představuje jednu z příčin současného trápení, Trpišovský a spol. nemohou postavit takovou jedenáctku, jakou si v létě malovali. Je to fakt, na druhou stranu v žádném případě výmluva a nikdo z klubu tak ani nečiní. Nikdo nekličkuje a staví se situaci čelem.

Foto: Stringer, Reuters

Ciprian Deac (10) z Kluže se raduje z vedoucí branky svého týmu proti Slavii.

Trpišovský už před zápasem v Kluži říkal, že i pro případ podobné kalvárie byl kádr stavěn. Je hodně objemný a na první pohled by měl mít prakticky každý hráč minimálně v tuzemských reáliích nadstandardní kvalitu. Jenže je takový doopravdy? Nejpozději v zimě musí červenobílá soupiska projít důkladnou revizí a v Edenu by si měli vyhodnotit, kdo na požadavky Slavie stačí a kdo ne.

V tomto směru se nabízí vyhodnotit posily, které do Edenu proudí. Jsou opravdu posilami? Je vidět, že Trpišovského štáb už nemá tak úspěšný výběr a zároveň schopnost nováčky markantně zlepšovat.

Nejlépe se z letních akvizic jeví pravý bek David Douděra. Hodně hraje i střední záložník Christ Tiéhi, ale oporou není. Křídelník Ewerton se po zranění nemůže chytit, útočník Václav Jurečka může jen vzpomínat, jaké to bylo sázet góly ve Slovácku. Stoper Eduardo Santos je po sérii minel skoro na odstřel a jeho cesta zpět má být dlouhá, záložník Matěj Valenta už odešel radši hostovat do Liberce.

Ona už ani minulá sezona nepřinesla očekávané doplnění. Ubong Ekpai, Srdjan Plavšič, Mads Emil Madsen, Michael Krmenčík nebo Maksym Talovjerov už taky v Edenu nepůsobí, byť někteří jsou momentálně na hostování.

Foto: Sofascore.com

Statistika utkání Kluž - Slavia.

V Kluži vytvořilo záložní řadu pět cizinců. Nefungovalo to. Opětovně se rozbíhá diskuse, zda Slavia nepěchuje svůj kádr zahraničními fotbalisty až příliš. Pro úspěch na evropském pódiu je jejich příspěvek žádoucí, ale ukazuje se, že když se jich objeví v sestavě kvantum, přichází problémy.

Trpišovský už také v kritických chvílích nepředvádí zázračné tahy se sestavou. Slavia se ocitla v situaci, která je pro ni těžkou zkouškou. A bude hodně záležet na uznávaném šestačtyřicetiletém stratégovi, jestli ji tým ustojí.

Postoupí Slavia ze základní skupiny Konferenční ligy do vyřazovací fáze?
ano
37,2 %
ne
62,8 %
Celkem hlasovalo 3485 čtenářů.

Reklama