Hlavní obsah

Suchopárek po čase povolal Vitíka, mladíci budou zachraňovat kvalifikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sparťanský obránce Martin Vitík nechybí v nominaci fotbalové reprezentace do 21, která se během prvního letošního srazu pokusí oživit naděje na postup na mistrovství Evropy. Tým trenéra Jana Suchopárka nejprve 21. března v Pardubicích sehraje přípravné utkání se Severním Irskem, poté nastoupí 26. března v Hradci Králové ke kvalifikačnímu duelu proti Islandu. „Lvíčata“ budou ve čtvrtém zápase usilovat o první vítězství ve skupině.

Přetahovaná o Martina Vitíka. Sparťanský obránce je nakonec v nominaci jednadvacítkyVideo: Sport.cz

 
Článek

Jednadvacítka v kvalifikaci zatím odehrála tři utkání, po kterých má na kontě dva body za říjnové domácí remízy s Walesem a Dánskem. V září prohrála 1:2 na Islandu poté, co o nerozhodný výsledek přišla až inkasovanou brankou v nastaveném čase.

„Scházíme se prakticky po třech měsících ke klíčovému srazu, který ukáže, jestli špatný stav ve skupině vylepšíme a ještě bude šance zabojovat o postup. Myslím, že na to máme. Čtyřka Island, Dánsko, Wales a my je vyrovnaná. Věřím, že s ohledem na vytíženost hráčů na ligové úrovni i v evropských pohárech je jejich aktuální forma dobrá. Snad si ji přenesou i do našeho týmu,“ řekl Suchopárek na nominační tiskové konferenci.

Ve třiadvacetičlenném výběru nechybí navrátilci z pražské Sparty. Obránce Vitík, který loni v říjnu a listopadu figuroval v reprezentačním A-týmu, a záložník Michal Ševčík. Ve „lvíčatech“ se objevuje přesně po roce.

„Vitík byl s námi na posledním evropském šampionátu, kde prokázal charakter, kvality i vůdčí vlastnosti v týmu. Měl by být jedním z klíčových hráčů, který nám pomůže. V asociaci došlo na konsorciu trenérů k určitě shodě, že pro tak důležitý zápas bude v naší nominaci. Já se o hráče s nikým nehádám, myslím, že dohoda byla jednoznačná,“ uvedl čtyřiapadesátiletý kouč.

První nominaci od Suchopárka obdrželi defenzivní univerzál Ondřej Kričfaluši z Teplic a zlínský záložník Tom Slončík. „Přes zimu nastalo několik změn na klubové úrovni. Naši hráči uspěli tím, že se dostali do sestavy týmů, které hrají na jaře dobře, ať už jde o Teplice, Liberec nebo třeba Zlín. Mají tam dobrou roli, zrovna Slončík může být takový náš žolík. Také Kričfaluši nás svými výkony zaujal, může hrát stopera i defenzivního záložníka,“ vyjádřil se k nováčkům.

Radost mu dělá i kapitán týmu Václav Sejk. Útočník ožil v Rodě Kerkrade, kam odešel na hostování ze Sparty. „Jsme s Vencou pravidelně v kontaktu, je z něj cítit odhodlanost i dobré sebevědomí. Jeho nové mužstvo pracuje tak, aby on byl jedním z důležitých hráčů. Hrají o postup z druhé nizozemské ligy, dal tři góly v sedmi zápasech a stoupají tabulkou. V klubu z toho mají radost, samozřejmě také on sám,“ poukázal Suchopárek.

Reklama

Související témata: