Hlavní obsah

Suchopárek se ani po dvou ztrátách Lvíčat nevzdává: Máme dost kvality na postup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdykoliv byl s jednadvacítkou na Hluboké, z týmového hotelu vyrazil o pár ulic dál ke svému osudovému trenérovi Františku Ciprovi. „Často mě před zápasem přivedl na zajímavou myšlenku,“ říká kouč české jednadvacítky Jan Suchopárek. Svého mentora už nenavštíví, Cipro v únoru zemřel. „I teď jsem si k němu našel cestu,“ prozradil Suchopárek na tiskovce před úterní klíčovou bitvou s Dánskem. Jednadvacítka v Českých Budějovicích potřebuje urvat první výhru v kvalifikaci na EURO, jinak se Lvíčatům postup ještě víc vzdálí.

Foto: FAČR

Trenér Jan Suchopárek s jednadvacítkou čeká na první výhru v kvalifikaci na EURO. Bude se takhle usmívat po úterní bitvě s Dánskem?

Článek

Mrzí vás, že už jste si s Ciprem před zásadní partií s Dánskem nemohl popovídat a zeptat se na pár detailů?

My jsme si ale trochu popovídali.

Vážně?

S mým asistentem Michalem Horňákem, který pod panem Ciprem hrával v Rakousku, jsme se poptali a zašli jsme za trenérem na hrob. Byla to hezká chvilka.

Hezký ovšem nebyl gól z 96. minuty, který vám v pátek sebral vítězství nad Walesem (1:1). Podobné zatmění jste měli i v září na Islandu, kde jste inkasovali taktéž na konci a prohráli 1:2. Co s tím?

Ne, že by tyhle zápasy byly jako přes kopírák, ale gól od Walesu byl hloupý a zbytečný. Zklamání je doteď obrovské. Naše hra v prvním a druhém poločase byla diametrálně odlišná. V první půli jsme dominovali, ve druhé jsme soupeře pustili do několika nebezpečných situací. Poučení? Musíme být koncentrovaní a samozřejmě i dostatečně kvalitní po celý zápas.

Působil jste během víkendu na tým i jako psycholog?

Čas mezi zápasy je v kvalifikaci krátký, takže se musíte snažit o to, aby nálada v týmu byla dobrá a hráči byli myšlenkově uvolnění. V prvním poločase s Walesem se nám to povedlo a všichni cítíme, že máme kvalitu na to, abychom v kvalifikační skupině hráli o první dvě místa.

Jak na to?

Musíme proměňovat šance, kterých jsme si i proti Walesu vytvořili víc než jen na jeden gól. A taky se musíme postarat o to, abychom neměli výpadky na konci, které nás srazily na Islandu i proti Walesu. Dánsko potřebujeme porazit a dotáhnout se na něj v tabulce. Jsem přesvědčený, že na to máme.

Co vás čeká proti soupeři, který ve dvou kvalifikačních zápasech nasbíral čtyři body čili o tři víc než vy?

Rozhodně to bude jiný soupeř než Wales. V zápasech dominuje, opírá se o vysoké držení míče a rozestavení 4-3-3 s dobrou křídelní hrou a poctivou kombinací odzadu. Čeká nás soupeř s jiným stylem než v zápase s Walesem, kde byly soubojové věci a nákopy za obranu. Individuální kvalitou a technikou jsou Dánové výš.

Na koho jste hráče zvlášť upozorňoval?

Osobností má Dánsko několik. Třeba brankář Jörgensen stabilně hraje za Villareal a na tým působí velmi dobře včetně organizace defenzivy. Další zajímaví hráči jsou ve středu pole a hodně nebezpečných jmen se najde i v útočné fázi. Například univerzál Rasmussen z Nordsjaellandu umí ostatní skvěle vyhecovat. Většina hráčů pravidelně nastupuje v dánské lize a i v cizině Dánové mají několik kluků, kteří jsou v klubech pravidelně vytížení.

Takže extra těžký soupeř?

Dánsko má hráče, kteří jsou silní na míči a perfektně kombinují. I v září proti Francii, která patří k evropským top týmům, se snažilo hrát fotbal a mělo šance. Navzdory porážce 1:4 Dánové podali velmi dobrý výkon. Myslím, že u nás nebudou hrát nakopávanou jako Wales.

Už máte jasno o změnách v sestavě?

Pár jich možná bude, rozhodneme se podle stavu hráčů na předzápasovém tréninku. Máme v hlavě jednu nebo dvě změny, které preferujeme tak či tak. Jasno máme i o rozestavení, snad nám přinese úspěch.

Reklama