Hlavní obsah

Těžko se to kouše, přiznal japonský kapitán po dalším krachu v osmifinále. Modrič mluvil o zázraku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2002, 2010, 2018 a teď už i 2022. Pro Japonce zůstává osmifinále mistrovství světa zakleté. V Kataru překvapili výhrami nad Německem a Španělskem, ovšem další senzaci už nepřidali. V bitvě o čtvrtfinále s Chorvatskem sice vedli, jenže po remíze 1:1 nezvládli penaltovou loterii. „Japonsko může být na tenhle tým hrdé,“ poklonil se na webu BBC někdejší anglický reprezentant Rio Ferdinand. „Jsem si jistý, že se vrátí silnější.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Penaltový mág Dominik Livakovič a jeho úspěšné zásahy proti JaponskuVideo: Česká televize

 
Článek

Vzpomínky na osmifinále mistrovství světa jsou pro Japonce hořké. Domácí mundial 2002: těsná porážka 0:1 s Tureckem. Jižní Afrika 2010: penaltový krach s Paraguayí. Rusko 2018: velký obrat Belgie, která prohrávala už o dva góly. A první postup do čtvrtfinále nepřišel ani v Kataru. „Strašně těžko se to kouše," přiznal japonský kapitán Maja Jošida.

„Cením si snahy mých chlapců, v mém srdci jsou vítězi oni. Ověřili jsme si, že můžeme konkurovat i nejlepším týmům," chválil japonský trenér Hadžime Morijasu. I po prohraném osmifinále jako obvykle obešel všechny tribuny a zdvořile se uklonil fanouškům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Japonsko - ChorvatskoVideo: Česká televize

Modří samurajové, jak se Japoncům přezdívá, byli znovu dokonale připravení, disciplinovaní a precizně organizovaní. A díky trefě Daizena Maedy z konce prvního poločasu poprvé na šampionátu vedli. „Japonci jsou skvěle fyzicky vybavení, měli jsme to proti nim hodně těžké," poznamenal chorvatský kapitán Luka Modrič.

Od vysněné vstupenky mezi nejlepších osm japonskou partu odřízl chorvatský brankář Dominik Livakovič. „Prožil jsem největší moment kariéry," vyprávěl penaltový mág. Zlikvidoval tři ze čtyř japonských pokusů a v zemi u Jadranu by mu z vděčnosti mohli postavit pár pomníků. „Livi zařídil zázrak," vyznal se Modrič.

„Požádal jsem hráče, aby si o penaltách rozhodli sami. Byli pod obrovským tlakem, ale rozhodl hlavně skvělý brankář Chorvatska. Musíme jít krok za krokem a pokusit se být příště ještě lepší," zavelel japonský kouč Morijasu.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Luka Modrič a Juto Nagatomo ve vzájemném souboji

„Měli jsme problémy, Japonci hráli s obrovskou energií a v kompaktním bloku. Ale nezapomeňte, že jsme čelili soupeři, který porazil Němce a Španěly. Kluci udělali pro postup maximum, nemůžu si stěžovat," vykládal chorvatský trenér Zlatko Dalič.

Jeho tým byl dlouho nevýrazný, až zkraje druhé půle ho do obvyklých otáček nahodil Ivan Perišič. Akurátní gólovou hlavičkou se dotáhl na legendárního krajana Davora Šukera, oba na mistrovstvích světa skórovali šestkrát.

Foto: Lee Smith, Reuters

Daizen Maeda (uprostřed) slaví první branku utkání

Mimochodem, stav 1:1 po 90 minutách připomněl chorvatské stříbrné tažení před čtyřmi lety: tenkrát stejně dopadlo osmifinále s Dánskem, včetně šťastné penaltové tečky. Chorvaty může hřát i pohled do historie. Po obou dosavadních postupech do čtvrtfinále MS dokráčeli k medaili, k bronzu z Francie 1998 dvacet let nato přidali zmíněné stříbro.

„Znovu jsme ukázali, že nás nikdo nesmí podceňovat," zdůraznil Dalič. „Kdo to udělá, bude litovat."

Reklama