Hlavní obsah

Trpišovský prozradil, kdo bude chytat. Servette má svého Stanciua, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl dobře naladěný. Trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský prozradil, že v úvodním zápase Evropské ligy proti Servette Ženeva bude chytat Aleš Mandous. Pobaveně přemítal, jaké volno měl jeho tým před devíti měsíci, když se v posledních dnech stali otci Ondřej Kolář a Ivan Schranz. A taky musel vyzdvihnout hlavní sílu švýcarského vicemistra: záložníka Timothé Cognata a útočníky Chrise Bediu a Enza Crivelliho.

Foto: Martin Malý/SK Slavia Praha

Trenér fotbalistů Slavie Jindřich Trpišovský na tréninku v Ženevě.

Článek

Ženeva (od našeho zpravodaje) - Po dvou sezonách v Konferenční lize se sešívaní těšili zpátky do Evropské ligy, kde dvakrát pod Trpišovského vedením dokráčeli až do čtvrtfinále. Ve čtvrtek od 18.45 ji v Ženevě rozehrají.

Máte daleko víc pohárových zkušeností než domácí Servette. Myslíte, že to bude výhoda?

Řekl bych, že vůbec. Zkušenosti v těchto zápasech nerozhodují, ale aktuální forma a výkonnost. Servette má za sebou poslední skvělou minulost v evropských pohárech. Navíc u nás se hráči tak točí, že ten, kdo má pohárovou zkušenost, v týmu už pak není. Máme spoustu nových hráčů, kteří poznávají Slavii a třeba budou hrát poprvé v pohárech.

Formu ale Servette moc nemá, že?

Teď sice ne, ale zase víte, jak to je. Mohou se v takovémto zápase chytit. Když se vám nedaří, proti silnějšímu soupeři se vám hraje třeba líp. Viděl jsem v posledních dnech jejich zápasy proti Young Boys Bern a Rangers, musím říct, že se na to hezky kouká. Jsou nebezpeční, mají silné individuality, hlavně Crivelliho a Bediu nahoře. To jsou silní útočníci, dobře se doplňují. Pod nimi operuje Cognat, což je takový jejich Stanciu. Na ty všechny si musíme dát pozor. Pokud se nám je podaří eliminovat, bude to základní bod k úspěchu.

Jak byste Crivelliho a Bediu charakterizoval?

Dobře se doplňují, každý má jiné dispozice. Jsou trochu jako dvojice Koller - Baroš, i když Bedia je trochu jiný než Bary. Crivelli je obrovský bojovník, myslím, že by mohl mít i filmové role od Ramba až po aztéckého bojovníka. Je to silný, agresivní hráč s výbornými fyzickými dispozicemi, létá na něj spousta míčů. Bedia má zase velkou rychlost, dobrý driblink. Umí jeden na jednoho, řeší spíš brejkové situace. Dostávají hodně míčů a opravdu dobře spolupracují mezi sebou a s Cognatem.

Může vám pomoct, že jste Servette v lednu na soustředění v Portugalsku dvakrát porazili?

Vůbec. Přípravné zápasy jsou úplně jinak vedené než mistrovské, ovšem naznačí vám alespoň naturel týmu. Ale zase když jsem viděl Crivelliho proti nám, bude hrát tak asi i ve čtvrtek. Je dobré si to osahat, ale my jsme hráli v jiném rozestavení, oba týmy byly promíchané. Od nás tu snad šest hráčů není. Buď jsou zranění, nebo odešli pryč.

Servette ŽenevaVideo: Sport.cz

Jak vidíte sílu vašeho sílu? Myslíte, že je podobná jako na jaře 2021, kdy jste došli v Evropské lize až do čtvrtfinále?

Věřím, že jo. Upřímně říkám, že kdyby tu byli Olie (Peter Olayinka), Juras (David Jurásek) a Lindži (Ondřej Lingr), mohl by tým dojít hodně daleko. Příchody se doplnila jeho kvalita, ale na jiných postech. Musíme mít primární cíl, abychom postoupili ze skupiny, až pak můžeme koukat co dál. Zrovna dopoledne jsme se bavili o zápase v Linci, kde jsme hráli zhruba před rokem a půl, a moc hráčů tu nezůstalo. Mužstvo má zase trochu jinou typologii, ale je v něm velká perspektiva. Věřím a doufám, že to tady i ukážeme, že na evropské scéně můžeme být hodně zajímaví směrem dopředu. Otázka je, jak se vyrovnáme s defenzivní částí, protože zápasy v Evropě jsou jinak vedené. Ofenzivní hráči mají velkou kvalitu a na defenzivní činnost jsou velké nároky. Musí vás podržet i brankář. Když to shrnu, tak tým je podobně silný, ale typologicky jiný.

Reklama