Hlavní obsah

Koubka čeká velká evropská premiéra. V rozjeté Plzni musí krotit emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slabý kurz na Ballkani neodpovídá realitě, říká před čtvrtečním vstupem do Konferenční ligy trenér Viktorie Plzeň Miroslav Koubek, jehož v 72 letech čeká premiéra v základní skupině evropského poháru. Těšit ho musí, že Západočeši jdou do duelu s kosovským sokem s deseti výhrami v soutěžních zápasech v řadě.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Miroslav Koubek na tiskové konferenci před utkáním Konferenční ligy s Ballkani.

Článek

Musíte krotit emoce?

Musím, už to bylo součástí přípravy na Zlín. Dbám na to a myslím, že kluci moji argumentaci chápou.

Jak vám vyhovuje role favorita? Sázkově kanceláře na vás dávají extrémně nízké kurzy.

Nemám role favoritů rád. Zaznamenal jsem velice slabý kurz na soupeře, což neodpovídá realitě. Překvapilo mě, jak moc jsme favorizovaní. Hrajeme doma, ale pořád musíme být opatrní. Ballkani je výtečné na balonu, má rychlé a dynamické fotbalisty. Nemyslím ani, že jsme favorité skupiny. Vždyť máme ještě Dinamo Záhřeb. A také Astana na umělce je těžký ořech.

V předkole jste vyřadili už jeden kosovský tým Dritu, v čem je Ballkani jiné?

V tabulce loni žádný rozdíl nebyl, Drita skončila jen tři body právě za Balkani. Tohle mužstvo je však fotbalovější, útočně laděné, silnější v držení míče. Také střelecky produktivní, rafinované a takticky dobře připravené.

Plzeň vstupuje do EvropyVideo: Sport.cz

Zmínili jsme, že Plzeň drží úctyhodnou sérii výher. Jak dalekou cestu mužstvo od startu sezony ušlo?

Je to proces stabilizace. Nevydařil se nám vstup do ročníku a hledali jsme, jak být zejména produktivnější. Můžeme využít obě věže, tedy Tomáše Chorého i Rafia Durosinmiho. Ti mají dobrou podporu zálohy. Změnili jsme také rozestavení a podařilo se najít cestu ke zlepšení.

O víkendu Viktoria zvítězila ve Zlíne vysoko 7:1, sestava tedy zůstane stejná?

Když něco funguje, tak to necháme, dokud to jde. Vždy jsou úvahy podle typologie soupeře třeba na dvou postech, ale byla by hloupost po Zlíně něco měnit.

Jak se těšíte na svou premiéru v základní skupině evropského poháru?

Nervózní nejsem. Pokud je to prvně, o to víc si člověk může duel užít. Pokusy, které jsem měl v minulosti, byly kromě nešťastného dvojzápasu tady v Plzni s Maccabi Tel Aviv se sportovně velmi těžkými soupeři. Teď se postup konečně podařil a těším se.

Je pro vás Konferenční liga vrchol kariéry?

Když jsem skupinu ještě nehrál, tak je to součástí vrcholu mé kariéry. Je hezké, že se dosáhlo nějaké mety. Do ligy jsem se dostal v padesáti a teď přichází ovoce. Ale aby mi to vytvářelo nějaké sny? To ne.

Za B-tým už naskočil Jan Sýkora, už je fit?

Odehrál poločas, je zdravý a uvidíme. Měl by jít ve čtvrtek do nominace. Je zde však velký balík netrpělivých hráčů. Někdo si musí počkat, Honza není sám.

Reklama