Hlavní obsah

UEFA bere Rusy zpět, mládež má zelenou. FAČR reaguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S podstatnou a málo čekanou informací přišel v úterý Výkonný výbor UEFA. Evropský fotbal bere zpět reprezentační týmy Ruska, konkrétně národní výběry nezletilých hráčů a hráček. Důvod je prý jasný – děti by neměly být trestány za činy, za něž nesou odpovědnost výhradně dospělí.

Foto: Steffen Prößdorf

Prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Článek

„UEFA je pevně přesvědčena, že fotbal by nikdy neměl přestat vysílat poselství míru a naděje. Je obzvláště tíživé, že v důsledku trvajícího konfliktu je generace nezletilých zbavena práva soutěžit v mezinárodním fotbale. Z těchto důvodů výkonný výbor UEFA rozhodl, že ruské týmy nezletilých hráčů budou v průběhu této sezóny znovu přijaty do jejích soutěží,“ píše se v tiskové zprávě na webu UEFA.

Jedná se primárně o reprezentace do 17 let. Výkonný výbor žádá od příslušných orgánů UEFA řešení, které by umožnilo opětovné zařazení těchto týmů do kvalifikace o kontinentální šampionát 2024 i přesto, že rozlosování kvalifikace už proběhlo a zápasy jsou naplánovány na říjen a listopad. Účastnit se budou samozřejmě i české výběry.

„Všechny zápasy ruských týmů se budou hrát bez vlajky země, hymny, národní hrací soupravy a nikoli na území Ruska,“ zdůrazňuje UEFA.

Podle prezidenta UEFA Aleksandera Čeferina se nic nemění na pozastavení činnosti ruských dospělých týmů. „UEFA je rozhodnuta, že tento postoj bude trvat až do ukončení války a obnovení míru. Zákazem účasti dětí v našich soutěžích však nejenže neuznáváme a nedodržujeme základní právo na jejich všestranný rozvoj, ale přímo je diskriminujeme. Tím, že jim poskytujeme příležitost hrát a soutěžit s jejich vrstevníky z celé Evropy, investujeme do toho, co, jak doufáme, bude lepší a schopnější budoucí generací a lepším zítřkem.“

Jak reaguje český fotbal? „FAČR zatím vzala rozhodnutí UEFA výjimečně povolit soutěžení reprezentací Ruska dívek a chlapců do 17 let na vědomí, včetně povinnosti hrát na neutrální půdě, bez vlajky, hymny a státních barev, stejně tak jako fakt, že výjimka se týká jedině a pouze této jediné mládežnické kategorie,“ píše se v prohlášení zaslaném médiím.

„Budoucí technický či herní model možného startu ruských mládežníků bude UEFA teprve zvažovat, konkrétní detaily nejsou známy. Podle toho FAČR zaujme další stanovisko, samozřejmě při respektování usnesení Vlády ČR a Národní sportovní agentury ohledně ruských a běloruských sportovců,“ píše se dále. Připomeňme, že šéf českého fotbalu Petr Fousek je také od dubna členem Výkonného výboru UEFA.

FIFA a UEFA byly mezi vůbec prvními sortovními organizacemi, které už koncem února 2022 vyřadily ruské fotbalové i reprezentace kvůli vojenskému konfliktu na Ukrajině z mezinárodních soutěží. U Bělorusů, kteří v mnoha sportech dostali stejnou stopku jako Rusové, tak UEFA zatím neučinila.

To také UEFA zmiňuje a podotýká. Zmiňuje, že razantně a bez váhání utnula akce plánované v Rusku, jako je finále Ligy mistrů UEFA v Petrohradě a Superpohár UEFA v Kazani. Také zrušila sponzorskou smlouvu se společností Gazprom.

Souhlasíte s rozhodnutím UEFA vrátit mládežnické reprezentační výběry Ruska zpět do evropských soutěží?
Ano
32,7 %
Ne
67,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8070 čtenářů.

Reklama