Hlavní obsah

Úkol pro Lvíčata: vykoupit se za debakl roku. Proti Norsku dostanou prostor další nováčci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2022 byl pro českou jednadvacítku úspěšný: po povedené baráži s Islandem se chystá na letní EURO, v Gruzii a Rumunsku se začne za sedm měsíců. Lvíčata mají před sebou poslední letošní test, v úterním přáteláku s Norskem (14.30) budou chtít napravit dojem z pátečního výprasku 1:5 v Portugalsku. „Chceme zakončit rok solidním výsledkem a rozejít se v pozitivní atmosféře,“ velí trenér Jan Suchopárek. Mimochodem, ve španělském San Pedro del Pinatar ukáže na další tři nováčky.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Přátelský zápas fotbalové jednadvacítky v Portugalsku (Petr Pudhorocký s číslem 7 přijímá gratulaci ke gólu od Václava Sejka).

Článek

Čtyři debutanti hráli od začátku, dalších pět naskočilo během zápasu. Česká jednadvacítka v improvizované sestavě na vicemistry Evropy nestačila, bez několika opor musela v portugalském Portimau vydýchat nejtěžší porážku v tomto cyklu. „Máme co napravovat," uvědomuje si záložník Jan Žambůrek, jenž při absenci obvyklého lídra Filipa Kaloče nosí kapitánskou pásku.

Listopadový dvojzápas s Portugalskem a Norskem se odehrává v netypických kulisách. Kvůli osmifinále MOL Cupu chybí prověřené tváře ze Sparty, Slavie či Baníku a místo nich dostávají prostor nováčci. V nominaci se dělaly změny ve velkém i během srazu: po Portugalsku šest hráčů odletělo a před Norskem čtyři přiletěli.

„Věděli jsme, že někteří na sraz vůbec nepřijedou, další přijedou, pak odjedou a další zase přijedou," s úsměvem to glosuje kouč Suchopárek.

Za rok a čtvrt protočil 50 hráčů a v úterní partii s Norskem se dostane na další tři nová jména: brankáře Antonína Kinského, záložníka Ondřeje Pachlopníka a útočníka Filipa Vechetu. „Určitě nastoupí," potvrdil Suchopárek na předzápasové tiskovce. „Nové hráče jsme vybírali tak, aby do týmu zapadli."

Po Portugalsku čeká Lvíčata další účastník EURO, Norové ovládli kvalifikační skupinu s Chorvatskem, Finskem, Rakouskem, Ázerbájdžánem a Estonskem. Pikantní detail: do jednadvacítky věkově spadá i slavný útočník Erling Haaland, ovšem nejlepší střelec Premier League dávno patří do norského áčka.

„Norsko? Velice nebezpečný a skvěle organizovaný soupeř, navíc má posílené sebevědomí po sobotní remíze 1:1 ve Francii. Ta měla několik příležitostí, aby rozhodla zápas už v prvním poločase, což se jí nepovedlo. Sedm minut před koncem Norové z jedné z několika málo šancí vyrovnali a překvapili Francouze, kteří budou patřit k favoritům mistrovství Evropy," vykládá Suchopárek.

„Proti Norsku musíme být celkově kompaktnější než v Portugalsku a taky se vyvarovat zbytečných chyb," nabádá záložník Žambůrek. „Přesně tak: proti Portugalcům stačila několikavteřinová nepozornost a soupeř ji okamžitě potrestal," dodává Suchopárek.

Před Norskem si pomáhá vzpomínkou na září 2018. Tenkrát s devatenáctkou prohrál přátelák v Nizozemsku 1:5 a tři dny nato přišlo vítězství 5:0 nad Švýcarskem. Z nynějšího kádru jednadvacítky to pamatují i záložníci Vašil Kušej s Ondřejem Pachlopníkem. „Mohlo by se to letos zopakovat," usměje se Suchopárek. „Věřím, že náš tým má dobrý charakter a že jsme schopní podat daleko lepší výkon než v Portugalsku."

Reklama