Hlavní obsah

První gól i zklamání z porážky. Defenzivu musíme zlepšit, burcoval Pudhorocký po debaklu Lvíčat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začal stylově. Pro Petra Pudhorockého platilo: první zápas v české jednadvacítce, první gól. Záložník sparťanského béčka patřil mezi devět nováčků, kteří dostali šanci v pátečním přáteláku v Portugalsku, ale k euforii měl daleko. „Je to zklamání,“ hlesl po debaklu 1:5. Příprava na letní EURO bude pokračovat úterním zápasem s Norskem.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Přátelský zápas fotbalové jednadvacítky v Portugalsku, Petr Pudhorocký se raduje ze vstřeleného gólu.

Článek

Vypadalo to, že mu sedmička na dresu přinesla štěstí. Trefa Petra Pudhorockého na 1:2 Lvíčatům v Portimau přivolala naději a kapitán sparťanské rezervy při gólové oslavě políbil dres. „Cítil jsem, že bychom to mohli otočit," líčil na konci pátečního večera.

Bohužel pro české mládence byl Pudhorockého zásah jediný, jinak dominovali Portugalci. Během kvalifikace na EURO nastříleli 41 gólů, nejvíc ze všech týmů, a v přáteláku s Českem přidali dalších pět.

„Měli jsme šance a Lukáš Červ trefil tyč, ale ve druhé půli už jsme to nezvládli. Neměli jsme na obrat sílu," litoval Pudhorocký. „Pět inkasovaných gólů je hodně, defenzivu nutně musíme zlepšit. Od útočníků až po obránce." Pro srovnání: český tým za celou kvalifikaci včetně úspěšné baráže inkasoval jen sedmkrát.

Hvězdičky ze Sparty, Slavie či Baníku kvůli MOL Cupu tentokrát chyběly a trenér Jan Suchopárek nominoval deset hráčů bez jediného startu za jednadvacítku. Devět z nich mělo premiéru právě v Portugalsku proti vicemistrům Evropy z předchozího cyklu. Čtyři nováčci nastoupili od začátku, dalších pět se dostalo na plac v průběhu zápasu.

„Výsledkově to byl hořký debut, ale pro mě to byla obrovská zkušenost. Zápas byl takový, jaký jsme očekávali. Portugalci měli velkou kvalitu v řešení situací na naší polovině a povedlo se jim nás brzy otevřít, první gól přišel už ve druhé minutě," rekapituloval brankář Jakub Trefil, jenž odchytal první poločas.

„Bylo nás hodně nových a zkoušeli jsme jiný systém, ale na to bych se vůbec neohlížel. Ocenil bych kvalitu Portugalců, jejich rychlost a ofenzivní kvalita byla na jiném levelu," poklonil se Trefil. „Máme rezervy, ale i když jsme prohráli 1:5, nebral bych to úplně negativně. Mohli jsme se porovnat s nejlepšími fotbalisty z ročníku a může nám to hodně dát."

Tým se teď znovu promíchá. Čtyři mládenci včetně olomouckého gólmana Trefila se vracejí do Česka, aby pomohli svým klubům v MOL Cupu, a před úterním duelem s Norskem do Španělska přiletí čtyři jiní hráči.

„Norsko je další skvělý soupeř s technicky výborně vybavenými fotbalisty," poznamenal Trefil. „Kluci se budou snažit předvést maximum a všichni doufáme, že výsledek bude lepší."

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín