Hlavní obsah

Veselý zavelel: Zápas si nejdeme užít, fanoušky stál zájezd desetitisíce. Vytyčil i jasný cíl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moc dobře známý scénář. Když přijede outsider na půdu papírově silnějšího soupeře, často zaznívá věta, že tak velký zápas je třeba si užít. Z tábora Bohemians se ale před úvodním duelem druhého předkola Konferenční ligy proti Bodö/Glimt podobně prázdných slov nedočkáte. „Nechceme si nic užívat. Náš cíl je přivézt takový výsledek, abychom fandům, kteří nepřijeli, dali možnost naplnit v odvetě Letnou,“ hlásí na adresu druhého utkání trenér Jaroslav Veselý.

Foto: PJml/Bohemians

Trenér Jaroslav Veselý si prohlíží norský stadion.

Článek

Bodö (od našeho zpravodaje) - Fakt že Ďolíček, obvyklé a kultovní klokaní doupě, nesplňuje podmínky UEFA pro pořádání pohárových utkání, tak může Bohemians paradoxně pomoci. V případě, že si do Prahy dovezou příznivý výsledek, je totiž scénář, že se bezmála devatenáctitisícový stadion pražské Sparty pro jeden podvečer rozsvítí do zelenobílé, poměrně reálný. Vždyť i do dalekého Norska, až za polární kruh, přicestovalo soudě dle počtu prodaných vstupenek pro hosty téměř sedm set Bohemáků. A kdyby jich domácí uvolnili více, o poptávku by nouze nebyla.

„Je to velká událost. Kamkoliv ve městě jdete, narazíte na zelený dres nebo trikot. Zájezd stál fandy desetitisíce, přál bych si tedy, aby nelitovali, že sem jeli," pokračoval Veselý. A ačkoliv pro většinu příznivců vršovického celku je jen možnost navštívit utkání svého milovaného celku v pohárové Evropě velkým svátkem, případný úspěch by je potěšil mnohonásobně výrazněji.

Foto: PJml/Bohemians

Klokani trénují na norské umělce.

Zbývá tedy vyřešit rébus, jak jej docílit. Jeho řešení nebude snadné, vždyť v říjnu 2021 si z Bodö odvezl debakl 1:6 i věhlasný AS Řím. „Když si představím, že sem přijel během polární noci italský tým ve tmě a mrazu, nedivím se případnému podcenění," vyjádřil Veselý pochopení pro téměř dva roky starý výbuch Mourinhovy družiny. „Ale teď tu je takové teplo, že to na rozdíl od nás třeba nebudou zvyklí domácí," dodal s nádechem nadsázky.

„Samozřejmě víme, že nejsme považováni za favority, soupeř je nepříjemný. Umí to roztočit, střílí spoustu branek. Ale pokud bych se měl bát a nevěřil svému týmu, nemusel bych sem ani jezdit," pravil Veselý ve svém typickém, odhodlaném duchu. „Bude to o tom, jestli jim my dokážeme vnutit fyzický a běhavý fotbal, nebo oni nám držení míče a nepustí nás do hry. Bodö je sice fantastické v útočné fázi, ale v domácí soutěži jejich obrana není tak často prověřována. Abychom jejich slabá místa odhalili, musíme si ale vytvořit nebezpečné situace a donutit je chybovat," hledá recept, jak vyzrát na lídra norské ligy, který doma zatím letos neprohrál.

K neporazitelnosti Bodö před vlastními fanoušky zajisté pomáhá i to, že na jejich stadionu je položena umělá tráva a nikoliv přírodní povrch. „Tady vám balon tolik neuskočí, je to trošku jiný sport," uvědomuje si šéf lavičky Bohemians. „Na druhou stranu jsem viděl i zápasy, kdy mělo Bodö problémy na přírodní trávě," naznačil závěrem, že v druhém zápase by měla stát výhoda na straně jeho svěřenců.

Jak se Klokanům povede splnit plán ohledně vybojování co nejlepšího výsledku do domácí odvety se uvidí v 18:00, kdy dojde k úvodnímu hvizdu utkání. Přímý obrazový přenos z něj nabídne televize ČT Sport, textový komentář vám již tradičně přineseme na webu Sport.cz.

Reklama