Hlavní obsah

Rekordní trest pro Radu za rasismus. Trenér Dukly nesmí osm měsíců na střídačku, zkusí se odvolat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tohle tu ještě nebylo. Petr Rada nesmí osm měsíců koučovat zápasy. Trenér druholigové Dukly dostal od fotbalové disciplinárky rekordně dlouhý zákaz činnosti za rasistické pokřiky ke střídačce Zbrojovky Brno. Kromě toho musí zaplatit pokutu 80 tisíc korun. Rozhodnutí není pravomocné a Rada se proti trestu odvolá. V krajním případě je prý připraven s trénováním skončit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada nesmí kvůli rasistickým pokřikům osm měsíců na střídačku.

Článek

Dukla jedenáct kol před koncem sezony vede druhou ligu – a vysoký trest pro Radu je pro ni velkou komplikací. Pětašedesátiletý trenér nesmí koučovat zápasy, nesmí být na lavičce, nesmí po zápasech chodit na tiskovky a jeho jméno vůbec nebude figurovat v zápise o utkání. To všechno do konce této sezony plus ve většině podzimní části příštího ročníku.

„S Duklou se odvoláme a uvidíme, jak to dopadne. Poradíme se, ale v nejhorším skončím, já s tím nemám problém. Pokud by odvolání nevyšlo, osm měsíců nesmět na lavičku je strašně dlouhá doba. To bych řekl majiteli, aby si našel trenéra, který může do zápasů,“ citovala Radu ČTK.

Vyhlášený bouřlivák pyká za svoje chování v prvním jarním kole, kdy Dukla remizovala 3:3 ve šlágru s Brnem. Podle zápisu z jednání disciplinárky komise vyšetřovala Radovu urážku brněnského trenéra Tomáše Polácha „zoufalče cikánskej“. „Disciplinární komise LFA tomuto případu věnovala značnou pozornost a snažila se zajistit veškeré potřebné důkazní materiály, aby byla schopna objektivně rozhodnout,“ vzkázal předseda disciplinárky Richard Baček.

„Na základě zprávy technického delegáta LFA a také dle záznamu z kamer bylo prokázáno, že kouč Rada skutečně směřoval směrem k lavičce Zbrojovky Brno urážku s rasistickým podtextem,“ popsal Baček.

Reakce Dukly? „Podrobněji se vyjádříme až poté, co budeme mít připravené odvolání. Ale jestli si někdo myslí, že je to spravedlivý trest, tak si říkám, kdo za tím stojí,“ uvedl pro Sport.cz Petr Paukner, majitel Dukly.

Rekordmanovi v počtu odkoučovaných prvoligových zápasů hrozil i vyšší trest. „DK LFA zároveň neprokázala informace, které byly veřejně prezentovány na sociální síti X na účtu člena dozorčí rady Zbrojovky Brno, o hned několika hrubých rasistických urážkách na adresu realizačního týmu Brna, což je i jeden z důvodů, proč finální verze trestu není ještě vyšší,“ vysvětlil Baček.

„V zápise jen stojí ‚ty zoufalej cikáne‘, nic víc. Řekl jsem komisi, že pro mě to není žádný rasismus. Já jsem stará škola, je mi jedno, ať je to ten nebo ten. Po zápase jsem se mu omluvil, že jsem to přehnal, on se mi omluvil také. Dali jsme si kafe a uzavřeli to. Jestli je to komplot, nebo za tím někdo stojí, nevím. Za tohle osm měsíců? To nechápu,“ řekl Rada.

O něco mírnější trest dostal pardubický trenér Radoslav Kováč. Za „pohoršující, urážlivé a ponižující chování vůči delegovaným osobám“ v ligovém duelu s Baníkem nesmí na střídačku ve dvou soutěžních zápasech a musí zaplatit pokutu 30 tisíc korun.

Reklama

  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články