Hlavní obsah

Vzor klubové věrnosti končí. Bartek už další ligové starty v Bohemians nepřidá, bude asistentem u áčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dres s číslem 5 je v Bohemians volný. Ten s jmenovkou Davida Bartka zůstane jen nostalgickou relikvií pro fanoušky. O konci kariéry populárního univerzála se spekulovalo už po ligovém podzimu, teď je to definitivní. Klub na sociálních sítích potvrdil, že čtyřiatřicetiletý srdcař bude hrát jen za třetiligovou rezervu a posouvá se do role asistenta kouče Jaroslava Veselého u áčka.

Foto: Bohemians Praha 1905

David Bartek s výjimkou půlročního hostování v Kladně strávil celou kariéru v Bohemians.

Článek

Ikonický kapitán Josef Jindřišek, rekordman v počtu prvoligových zápasů za Bohemians, s oblibou vykládal: „Barťas mě jednou trumfne, uvidíte."

Spletl se. Barťas alias David Bartek už Jindřiška nepřekoná. Zůstane na metě 295 ligových startů za „Klokany" (celkem má 307), což ho v klubové kronice řadí na druhé místo právě za Jindřiška. Ten se v necelých dvaačtyřiceti doma pod Jizerskými horami chystá na další ligové jaro, zato o sedm let mladší Bartek se napevno posouvá mezi trenéry. Oznámil to v emotivním videu večer před Štědrým dnem.

Fanoušky může jeho konec mrzet a v kabině ligového áčka se bude vybírat nový pokladník, ovšem Bartkovo dlouhé spojení s Bohemians zůstává. Je to fascinující příběh: do zelenobílého dresu se poprvé nasoukal už jako pětiletý capart ze Spořilova, při náboru ho pomohl vybrat sám Antonín Panenka. Teď už je klubovou legendou i Bartek, jenž v Bohemians kromě půlročního hostování v Kladně zůstal celou kariéru, což je v bláznivém fotbalovém světě unikát.

„K tomu, abych obstál ve Spartě, Slavii nebo Plzni, mi něco chybí, a nikam jinam bych v Česku nešel," vysvětloval před časem. V Ďolíčku zažil třaskavou éru včetně znovuzrození klubu, pamatuje zpožděné výplaty a několik nerváků se záchranou v lize. „Jeden čas jsme neměli stadion a jezdili jsme v autech trénovat někam do Hrdlořez," vzpomínal na složitou dobu, kterou Bohemians už mají za sebou.

V lize si poprvé zahrál pátého srpna 2007 proti Baníku, což mu dodneška připomíná tetování na hrudi. Zelenobílý národ kromě Bartkovy věrnosti a zarputilosti oceňoval i jeho univerzálnost: „Kromě brankáře a stopera jsem hrál snad všude." Ještě letos kmital na hrotu útoku, když to tým potřeboval.

Na podzim jeho pozice slábla. V lize nasbíral jen 66 minut, větší porci odehrál za béčko. „Takhle jsem dohodnutý s trenérem, nehoním ligové starty za každou cenu. Než bych seděl na lavici nebo na tribuně, ať radši hrají mladí kluci a sbírají zkušenosti," vykládal v říjnu smířeně.

Nejvíc prvoligových startů za Bohemians

1.Josef Jindřišek320
2.David Bartek295
3.Zdeněk Prokeš294
4.František Jakubec260
5.Antonín Panenka230
6.Pavel Chaloupka219
7.Zdeněk Hruška217
8.Jiří Ondra213
9.Miroslav Valent204
10.Stanislav Levý202

Kariéru ligového profesionála po třicítce kombinoval s trénováním dětí, kde jinde než v Bohemians. Po áčku by jednou chtěl dosáhnout i na profilicenci. Další zkušenosti může nabrat jako asistent u ligového týmu, nová fotbalová kapitola mu právě začíná.

„Moje zelenobílá pohádka nekončí, ani rozlučku nechystám. Schovávám si ji na později," vzkázal Bartek.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články