Hlavní obsah

Krásný milník a podzim za odměnu. Bartek vyrovnal legendu zlatých Bohemians

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho to byla zdánlivě nedosažitelná meta. Odehrát 294 ligových zápasů za Bohemians? Od června 1985 šlo o klubový rekord, podepsal se pod něj Zdeněk Prokeš. Legendárního obránce mistrovského týmu ze sezony 1982/1983 až letos v únoru překonal Josef Jindřišek, dnešní kapitán Klokanů. O víkendu Prokeše vyrovnal David Bartek, jenž Bohemians zasvětil skoro celou kariéru. „Dotáhnout se na pana Prokeše je pro mě velká věc,“ vyznal se oblíbenec fanoušků a trenér malých Bohemáků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Bartek z Bohemians oslavuje gól.

Článek

Do konce nedělní bitvy Slovácka s Bohemians (2:4) zbývalo posledních čtrnáct minut - a pak to přišlo. David Bartek vystřídal Václava Drchala a začala pro něj 294. ligová partie v zelenobílém dresu Bohemians. V historickém pořadí se posunul na druhé místo vedle Zdeňka Prokeše, před nimi je už jen aktuálně nejstarší ligový hráč Josef Jindřišek (315).

„Krásný milník," usmívá se Bartek. „Během let jsem přeskočil spoustu velkých jmen z dějin Bohemky, ale víte co je pro mě důležitější? Že se daří týmu. Loni jsme se zachraňovali až v baráži, ale teď jsme čtvrtí a všichni si to užíváme."

Vousatý univerzál patří ke klubovým ikonám. V Bohemians začínal v šesti letech a s výjimkou půlročního hostování v Kladně tam strávil celou kariéru včetně svízelných časů po znovuzrození klubu. Už chápete, proč to v milovaném dresu dotáhl až na číslo 294?

Mimochodem, jako týmový pokladník mohl zkasírovat sám sebe, ale neudělal to: „Spíš kluky na něco pozvu."

Stárne, v únoru mu bylo 34, a už nedostává tolik šancí jako dřív. Když se nevejde ani mezi náhradníky, jde si zahrát třetí ligu za béčko. „Takhle jsem dohodnutý s trenérem, nehoním ligové starty za každou cenu. Než bych seděl na lavici nebo na tribuně, ať radši hrají mladí kluci a sbírají zkušenosti," vykládá smířeně. „Nebolí mě to, fotbal hraju dlouho. Týmu se daří a není potřeba tolik sahat do sestavy."

Foto: Bohemians Praha 1905

David Bartek s výjimkou půlročního hostování v Kladně strávil celou kariéru v Bohemians.

Bohemians zažívají pestrý rok. Na jaře málem sestoupili, zato teď můžou snít o elitní šestce, která v nadstavbě bude hrát o titul. „Byli jsme na dně, ale nezabalili jsme to. Tenhle podzim je pro nás za odměnu," poví Bartek nadšeně.

Hned si ale vybaví podzim 2011 a jednu varovnou vzpomínku. „Tenkrát jsme byli po devíti kolech druzí a v euforii jsme si fotili tabulku. A na jaře jsme sestoupili..."

Foto: Bohemians Praha 1905

David Bartek se věnuje trénování mládeže Bohemians.

Bohemians nakopl úspěšný závěr minulé sezony a teď se jim báječně daří venku, kde od léta ztratili jen dva body. Škoda domácích zápasů, v Ďolíčku zatím stihli jen dvě remízy. „Snad to protrhneme už v sobotu proti Olomouci," doufá Bartek.

A kdy v historickém pořadí Bohemians přeskočí o sedm let staršího doyena Jindřiška, jenž každé léto o rok prodlužuje smlouvu a i po čtyřicítce se vyrovná o generaci mladším? „Jestli se mi to vůbec někdy povede," usměje se Bartek. „Pepovi rekord strašně moc přeju, fotbalu dává úplně všechno.

Nejvíc prvoligových startů za Bohemians

PořadíJménoPočet startů
1.Josef Jindřišek315
2.David Bartek294
Zdeněk Prokeš294
4.František Jakubec260
5.Antonín Panenka230
6.Pavel Chaloupka219
7.Zdeněk Hruška217
8.Jiří Ondra213
9.Miroslav Valent204
10.Stanislav Levý202
Poznámka: Tučně jsou vyznačeni aktivní hráči

Totéž se dá říct o Bartkovi, jenž čtyřikrát týdně cepuje mladší žáky Bohemians. Má trenérské áčko a časem zkusí profilicenci. „Je těžké se tam dostat, asi to bude chtít víc pokusů," tuší. „Zatím se vidím u mládežnického fotbalu, naprosto mi vyhovuje. A pak? Uvidíme, co život přinese."

Reklama