Hlavní obsah

Záhada rozdílných poločasů. Fotbalový Liberec ztrácí po pauze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se do tabulky počítaly jen výsledky po první půli, Liberec by měl po devíti kolech o rovných devět bodů více a měl stejně bodů jako má aktuálně třetí Plzeň. Slovan totiž v této sezoně pravidelně hraje mnohem lépe před pauzou než po přestávce. Vypovídající je porovnání celkového skóre v prvních poločasech 10:3 s tím ve druhých 1:10.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor druhého libereckého gólu Mohamed Doumbia.

Článek

Kouč Liberce Luboš Kozel tak často na pozápasových tiskových konferencích dělí zápas na dvě části. S první bývá spokojen, s druhou nikoliv. „Nedokážeme tempo udržet celý zápas,“ konstatuje útočník modrobílých Michael Rabušic. Ostatně pokud by se hrálo jen ve druhých poločasech, jeho tým by měl skromné tři body.

„Jsem překvapený, že ten rozdíl je tak velký. Když to přeženu, přijde mi to, jako by do druhého poločasu nastupovali dorostenci,“ komentuje fotbalový expert Vlastimil Palička.

Pro srovnání, v minulé sezoně bylo skóre z pohledu Liberce v prvních poločasech 27:20 a ve druhých 24:29. „Máme pasáže, kdy přestáváme hrát,“ říká útočník Liberce Lubomír Tupta. Co je v aktuálním ročníku jiné?

„Myslíme si, že víme, kde nás tlačila bota. Proto jsme i proti Teplicím udělali nějaké změny v základní sestavě, abychom měli nějaké náboje i na druhý poločas,“ naznačil Kozel po poslední remíze s Teplicemi, že jedním z důvodů může být užší lavička, oslabená navíc kvůli absencím vykartovaného (Červa), zraněných (Plechatý, Prebsl) či nemocného Frýdka.

Když před třemi týdny hráli modrobílí se Spartou, s úřadujícími mistry drželi krok právě až do prostřídání. Nyní s Teplicemi začal na lavičce uzdravený Denis Višinský a Luka Kulenovič, na plac šli až v průběhu utkání.

„A myslím, že ve hře už trochu vidět bylo, když na hřiště přišli hráči, kteří výkon trochu pozvedli. Denis Višinský i Luka Kulenovič tam byli hned cítit, ale na výsledku se to tentokrát bohužel neprojevilo,“ lituje Kozel.

Vliv může mít i nezkušenost a nízký věkový průměr kádru. „Faktor psychiky určitě může hrát částečnou roli. Když se vede o gól, tlaku je vystaven vedoucí tým, když má nižší sebevědomí a nevěří si, že vedení udrží. Určitý problém může být i v kondiční stránce, ale tomu moc nevěřím,“ poznamenává Palička.

Faktem je, že Liberec z devíti zápasů skóroval po přestávce jen jednou, a to hned v prvním kole s Ostravou. Jinak na vstřelenou branku ve druhé fázi utkání už osm kol čeká. Většinou inkasuje a o náskok přichází.

„Jsou tam strašné výkyvy, v zápase třeba na dvacet minut vypneme a většinou nás soupeř potrestá. Rozebíráme to stále, řešíme, ale musíme najít nějakou cestu, aby se to nestávalo,“ uzavírá zkušený útočník Michael Rabušic. Další možnost bude mít s parťáky v sobotu v Karviné.

  0 : 0 Teplice - Hradec Králové 0 : 0 5. min Živě
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
  Pardubice - Karviná dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  Č. Budějovice - Jablonec dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  Zlín - Bohemians dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.