Hlavní obsah

Dukla truchlí, zemřel šampion Vacenovský. Muž, který dostal Kollera do Belgie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí v 86 letech zemřel bývalý fotbalový útočník Josef Vacenovský, šestinásobný mistr republiky s Duklou Praha z 50. a 60. let. Na webu to uvedl klub, do jehož zlaté éry rodák z Ratíškovic patřil.

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb Svatopluka Pluskala - zleva Zdeněk Nehoda, Karel Knesl, Ivo Urban a Josef Vacenovský.

Článek

Vacenovský získal s Duklou ligové tituly v letech 1958, 1961-1964 a 1966. V dresu tehdejšího armádního klubu vyhrál také čtyřikrát Československý pohár a postoupil do semifinále Poháru mistrů evropských zemí, dnešní Ligy mistrů. V závěru kariéry působil v Belgii, mimo jiné v Lokerenu.

V roce 1964 si Vacenovský v přípravném utkání proti Polsku připsal svůj jediný start v reprezentaci. V roce 1960 byl součástí národního týmu na finálovém turnaji premiérového mistrovství Evropy, na němž Československo získalo bronz, ale na hřiště se nedostal.

Na člena nezapomenutelného mužstva „Velké Dukly“ šedesátých let měl zásadní vliv legendární Josef Masopust.

„Já do mužstva přišel jako kluk z Ratíškovic a hned mi nabídl tykání. A když jsem dostal nabídku z jednoho moravského klubu, přemluvil mě, abych v Dukle zůstal. Pomáhal mi i dál, právě díky Pepíkovu doporučení a jeho kontaktům v Belgii jsem se pak dostal do Lokerenu,“ s vděčností vzpomínal Vacenovský, který později pro změnu dostal do belgického klubu své české nástupce včetně Jana Kollera.

S osobní vzpomínkou přišel na klubovém webu také Bohumil Paukner, předseda představenstva Dukly.

„Neodešel jenom výborný fotbalista, ale především skvělý člověk, kterého jsme měli všichni rádi a jehož jsme si vážili pro jeho lidské vlastnosti. Vzpomínám si na slova herce Radka Brzobohatého, který měl k Dukle vřelý vztah, přátelil se s mnoha našimi hráči a o Josefovi prohlásil: ‚Třeba takový Váca, to je mimořádně inteligentní člověk. S ním se můžete bavit ještě o mnoha jiných věcech, než jen o fotbale a o ženských.‘ Nikdy na něho nezapomenu,“ ujišťuje Paukner.

Reklama

Související témata:
Josef Vacenovský