Hlavní obsah

Císař Franz odešel. Zemřel Beckenbauer, mistr světa jako hráč i trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalový svět pláče, zemřel německý legendární hráč i trenér Franz Beckenbauer. Bylo mu 78 let. „Císař Franz“ patřil do výjimečné společnosti mužů, kteří vyhráli mistrovství světa jako hráči a poté i jako trenéři. Zemřel v neděli, agentuře DPA smutnou zprávu potvrdila jeho rodina.

Zemřel německý legendární hráč i trenér Franz BeckenbauerVideo: sntv

 
Článek

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že můj manžel a náš otec Franz Beckenbauer zemřel pokojně ve spánku včera v neděli obklopen svou rodinou,“ stojí v prohlášení rodiny fotbalového velikána.

Beckenbauer byl symbolem fotbalové elegance, hráčem, který se vryl do historie jako skvělé libero. „Málokdo formoval německý fotbal tak silně jako Franz Beckenbauer,“ napsal renomovaný magazín Kicker.

Foto: Profimedia.cz

Franz Beckenbauer (v bílém) zvedá nad hlavu trofej pro mistry světa

Jako hráč vyhrál mistrovství Evropy (1972) a poté mistrovství světa (1974), předtím už získal na světovém šampionátu stříbro (1966) a bronz (1970). Dvakrát se stal držitelem prestižního individuálního Zlatého míče (1972 a 1976), s Bayernem Mnichov vyhrál třikrát Pohár mistrů evropských zemí. Byl i součástí stříbrného západoněmeckého týmu, který v roce 1976 podlehl ve finále mistrovství Evropy Československu. Zahrál si v Americe, v týmu New York Cosmos působil vedle Brazilce Pelého.

Německou reprezentaci převzal v roce 1984. Nejprve ji dovedl ke stříbru na světovém šampionátu v roce 1986 a o čtyři roky později ke světovému zlatu. Jen tři lidé triumfovali na světovém šampionátu jako hráči i jako trenéři. Kromě Beckenbauera ještě Brazilec Mário Zagallo a Francouz Didier Deschamps. Smutné je, že Zagallo zemřel jen o dva dny dříve, tedy v pátek.

„Jsem hluboce šokován, i když jsem věděl, že se Franzovi nedaří dobře. Jeho smrt je ztrátou pro fotbal a celé Německo. Byl jedním z největších hráčů a trenérů, to ale platilo i mimo hřiště. Franz byl výjimečnou osobností nejen ve fotbale, ale těšil se celosvětovému uznání. Všichni, kdo ho znali, vědí, jak úžasný a šlechetný člověk Franz byl. Opustil nás dobrý přítel. Bude mi chybět. Všem nám bude chybět,“ reagoval pro Bild Lothar Matthäus, kapitán německých mistrů světa z roku 1990.

Foto: Profimedia.cz

Němec Franz Beckenbauer (vlevo) a Antonín Panenka ve finále mistrovství Evropy 20.června 1976 v Bělehradě

Německo využilo Beckenbauerovu osobnost i pro získání pořadatelství mistrovství světa v roce 2006, což se nakonec povedlo. Tuhá mise má ale škraloup, švýcarské úřady i etická komise FIFA Beckenbauera a další čelné německé funkcionáře vyšetřovaly ze zpronevěry a praní špinavých peněz.

V posledních letech ho trápily zdravotní problémy, prodělal infarkt oka, operaci srdce, trpěl Parkinsonovou nemocí. Proto už se v poslední době na veřejnosti neobjevoval. Ranou pro něj byla smrt syna Stephana v roce 2015.

Související témata:
  1 : 1 Zlín - Č. Budějovice 1 : 1 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
  3 : 0 Jablonec - Pardubice 3 : 0 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  1 : 3 Bohemians - Karviná 1 : 3 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.