Hlavní obsah

Rozhodčí vítají konec zveřejňování trestů, prý to snižuje tlak

Praha

Čeští fotbaloví rozhodčí vítají, že komise sudích pod vedením Dagmar Damkové na podzim na podnět UEFA přestala zveřejňovat délku jejich trestů. Prý se nebrání oprávněné kritice a vysvětlování sporných momentů, ale zveřejňování trestů podle nich zbytečně zvyšuje tlak na rozhodčí a dává hráčům i veřejnosti zbraň, jak arbitry napadat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéfka komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Dagmar Damková (vpravo).

Článek

"Je strašně nepříjemné pískat po trestu, o kterém všichni vědí. Pak se vám stane, že vám to začne na hřišti předhazovat osmnáctiletý hráč. Dostává nás to pod tlak," řekl ligový sudí Libor Kovařík na setkání komise rozhodčích a pravidlové komise s novináři.

Stejný pohled má i Damková. "Když zveřejníme, že rozhodčí dostal trest na pět zápasů, tak na dalším zápase na něj budou pokřikovat: Ty jsi byl zavřený pět kol, teď budeš zase. To by nikomu nebylo příjemné," uvedla šéfka komise rozhodčích. "Tohle je ta nejmenší část, kterou by veřejnost mohla akceptovat. Když rozhodčí udělá chybu, tak ho kritizujte, my ho zkritizujeme taky, ale to je tak vše," dodala.

Souhlasí s nimi i Pavel Královec, který pravidelně píská na mezinárodní scéně. "Určitě souhlasím s tím, že se na podzim tresty nezveřejňovaly. Funguje to tak i na UEFA. Když v Lize mistrů udělám chybu, tak se nikdo nedozví, že Královec teď nebude tři zápasy pískat," uvedl Královec.

Oba sudí argumentují tím, že ani trenéři většinou nekritizují hráče na veřejnosti. "Trenér si také kritiku nechává v kabině," řekl Kovařík. "Ani hráčům by se nelíbilo, kdyby se zveřejňovaly důvody, proč nehrají," dodal Královec.

Nebrání se oprávněné kritice v médiích a informování, že sudí chyboval. "Pokud komise rozhodčích sdělí, že došlo k chybě u toho a toho rozhodčího, tak pak je jasné, že bude pykat. Pak ať už si veřejnost sama odvodí, jak velký trest asi dostal podle toho, jak dlouho nepískal," řekl Královec. "Chápu, že lidé chtějí vědět, zda byla chyba, či nikoli. Ale nechápu, proč chtějí znát délku trestu," dodal.

Reklama

Související témata: