Hlavní obsah

Americká golfová série PGA zahajuje novou éru

NEW YORK

Vyšší televizní sledovanost, mnohem častější přítomnost nejlepších hráčů na turnajích, napínavá podívaná v nově vytvořeném play-off, vyšší odměny. To vše slibuje FedEx Cup, novinka z dílny vedení prestižní americké golfové série PGA Tour. Zda tomu ale opravdu bude tak, jak se domnívá prezident PGA Tour Tom Finchem, se teprve ukáže.

Foto: NOVINKY/Jakub Kynčl

Ilustrační foto

Článek

Sezóna, která tradičně na začátku ledna začala turnajem Mercedes Championship, bude pokračovat až do září. To vyvrcholí vylučovacím systémem play-off a posledním turnajem, jímž bude Tour Championship, hraný o celých sedm týdnů dříve než v minulém roce.

Od 4. ledna do 19. srpna budou golfisté sbírat body do žebříčku, do prvního kola play-off jich postoupí 144. Nasbírané body se pak prakticky vynulují, aby například Tiger Woods neměl vítězství jisté už v polovině sezóny. Stejně jako třeba v NHL tedy bude play-off zcela novou soutěží.

Hráči si změny pochvalují

V úvodním kole vypadne jen 24 golfistů, zbylí postoupí na turnaj Deutsche Bank Championship, který startovní pole znovu proseje, a jen nejlepších 70 golfistů bude moci startovat i další týden na BMW Championship. Po něm už bude následovat "velké finále" Tour Championship s 30 nejpilnějšími sběrači bodů ve vyřazovacích bojích.

Hráči si radikální změny vesměs pochvalují, ale otázkou zůstává, zda nový model dokáže přesvědčit nejlepší světové golfisty k častější hře. Podle mnohých asi ne, nejspíš si pojedou i nadále podle svého. Právě to, že se nakonec získané body vymažou, takže je jedno, kolik jich třeba Woods či Mickelson během roku nashromáždí, tomu zrovna nenahrává.

Problémem může být Ryder Cup

Zapomenout nejde ani na to, že hned po Tour Championship se hraje Ryder cup, případně Prezidentský pohár. To je zřejmě největší problém jinak slibného modelu. Lákadlem jsou na druhou stranu ceny. Celkový vítěz získá jednorázovou prémii deset milionů dolarů a navíc výdělky z jednotlivých turnajů play-off; každý z nich má rozpočet sedm milionů.

Až čas ukáže, zda bylo vše promyšleno do detailů. Prezident Finchem tvrdí, že by v budoucnu mohly nastat dílčí úpravy. "Pevně ale věřím, že jsme udělali správné kroky k tomu, abychom golf vrátili mezi nejoblíbenější a nejsledovanější sporty," prohlásil Finchem.

Reklama