Hlavní obsah

Davidson Spilková zůstane na evropském okruhu, i kvůli olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Golfistka Klára Davidson Spilková bude i příští rok hrát Ladies European Tour. Česká jednička se rozhodla neusilovat v kvalifikaci o návrat na americký okruh LPGA. Jedním z důvodů je i start na olympijských hrách, kde by se měla představit již potřetí. Davidson Spilková to uvedla v tiskové zprávě po finálovém turnaji elitního evropského okruhu v Marbelle.

Foto: Zdeněk Sluka, Právo

Klára Davidson Spilková.

Článek

„Chci být déle než jen jeden rok na jednom místě. Evropa mi svědčí nejen herně, ale i z pohledu zdraví a mentální rovnováhy. Snad poprvé se mi podařilo odehrát celou sezonu bez jediného zranění. Sám golf je kolikrát psychicky nahoru a dolů a méně cestování mi prospívá,“ řekla Spilková, která má za sebou třináctou sezonu mezi profesionálkami.

„Svou roli v tom hraje i můj start na olympijských hrách a příprava na ně. Pak se uvidí, kde budu hrát v roce 2025. Teď se chci co nejlépe připravit na příští rok a bojovat o nejvyšší příčky mezi nejlepšími Evropankami, na majorech a na svém třetím olympijském turnaji. To je můj nejbližší cíl,“ konstatovala desátá hráčka právě skončené sezony Ladies European Tour.

Na LPGA Tour hrála Spilková od roku 2019 tři sezony. Poté co neobhájila hrací kartu, absolvovala v zámoří v minulém roce nižší Epson Tour a následně se vrátila na evropský okruh, z kterého má dva tituly.

Letos odehrála 21 turnajů a zažila nejdelší sezonu v kariéře. Dvacetkrát prošla do finálových kol a nejlepšího výsledku dosáhla v květnu ve West Palm Beach na Floridě, kde skončila druhá o jednu ránu. Na turnajích vydělala 204.696 eur (zhruba pět milionů korun), rovněž nejvíc v dosavadní kariéře.

„Se sezonou jsem moc spokojená. Každé umístění mezi deseti nejlepšími v ročním žebříčku je super. Jen mě mrzí ten konec roku, ale hrálo se méně turnajů a nebyla jsem tak koncentrovaná a konzistentní, jak bych si přála. Hodně se mi povedl začátek roku a na většině turnajů jsem hrála golf bez větších výkyvů. Za to jsem vděčná a cítím, že vše je na dobré cestě. V tom vidím klíč k ještě lepším výsledkům v příštím roce,“ řekla Spilková, která v roce 2017 ovládla turnaj Ladies European Tour v Rabatu a loni Irish Open.

„Díky horšímu konci sezony vím, na čem mám přes zimu zapracovat a v čem se ještě pokusit zlepšit. O to větší mám teď motivaci na sobě dál pracovat. Všechno zlé je nakonec k něčemu dobré,“ uvedla osmadvacetiletá golfistka.

Reklama

Související témata: