Hlavní obsah

Sedm a dost! Howell ukončil půst na European Tour

Dlouhých sedm let čekal Angličan David Howell na další vítězství na European Tour. Jeho půst skončil v neděli v kolébce golfu, když na hřišti v St Andrews ovládl turnaj Alfred Dunhill Links Championship. Bylo to ale obrovské drama, které rozhodla až druhá jamka play off, ve které nakonec Howell udolal Američana Petera Uihleina.

Foto: Profimedia.cz

Golfista David Howell.

Článek

Když Howell zvítězil na European Tour poprvé v roce 1999, musel si na svůj další titul počkat až do roku 2005. Poté slavil hned třikrát během necelého jednoho roku a přišlo další čekání. Tentokrát sedmileté, které 38letý rodák ze Swindonu ukončil ve Skotsku.

Na tradičním turnaji, který se hraje celkem na třech hřištích (kromě St Andrews se úvodní tři kola hrají také v Kingsbarns a Carnoustie), zahrál ve finálovém kole, které už se hrálo pouze v St Andrews, výsledek 67 (-5), čímž si vynutil rozehrávku s lídrem po třetím kole Uihleinem.

Oba hráči totiž skončili na konečném skóre 265 (-23) o ránu před britskou dvojicí Toms Lewis a Shane Lowry na děleném třetím místě. V play off pak jak Howell, tak Uihlein na první jamce neproměnili putt do birdie, na druhé už byl však neúspěšný pouze Američan.

Z vítězství se tak mohl po vítězném puttu z necelých dvou a pul metru Angličan, který tak na popáté rozehrávku na European Tour zvládl. Z předešlých čtyř odešel vždy poražen.

"Je to neskutečné. Nikdy jsem na tomto hřišti nehrál The Open, ale vyhrát turnaj jako profesionál v místech, kde je golf doma, je něco báječného. Jsem nadšený," nezastíral své emoce s trofejí v ruce David Howell.

Ten si na své konto připsal 589 561 eur, které byly určeny pro vítěze. Triumf se přitom podle Howella nerodil lehce: "Během celého týdne jsem byl nervózní, ale dnes to bylo lepší. Nedokáži si to vysvětlit. Pod tlakem jsem zůstal klidný, čehož si hodně vážím."

V závěru se naopak klepaly ruce Uihleinovi, který se tak nestal prvním nováčkem od zápisu Sergia Garcíi, který by vyhrál dvakrát ve své premiérové sezoně na nejprestižnějším evropském profesionálním golfovém okruhu: "(David) proměnil více puttů, než já. Hrál skvěle, klobouk dolů."

"V závěru zahrál skvělé birdie a musím mu pogratulovat. Já prostě nepoměnil putty ve chvíli, kdy jsem to potřeboval, a to rozhodlo," dodal mladičký Američan, který se stal profesionálem teprve v roce 2011. Premiérový titul si připsal letos v květnu v Portugalsku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.