Hlavní obsah

Česko má nejlepší střelkyni mistrovství světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České házenkářky na právě skončeném mistrovství světa nezapsaly jen týmový úspěch v podobě osmého místa, kterým vyrovnaly své maximum z roku 2017. Ale z turnaje si odvážejí i individuální ocenění. Poprvé v historii svítí u nejlepší střelkyně světového šampionátu česká vlaječka zásluhou Markéty Jeřábkové, která nasázela 63 gólů za devět zápasů, v průměru tedy sedm branek na utkání.

Foto: David Švarc / Česká házená

Markéta Jeřábková se stala nejlepší střelkyní světového šampionátu v házené.

Článek

Sedmadvacetiletá spojka byla oporou v každém duelu. Z palubovky slezla jen zřídka a zářila povedenou střelbou z dálky s úspěšností přes 57 procent. „Předváděla úžasné výkony. Vždycky bojuje naplno. Česká házená by měla být hrdá, že vyprodukovala jednu z nejlepších hráček světa,“ chválil norský kouč národního týmu Bent Dahl.

Na dvojnásobné šampionce Ligy mistryň však často ležela až přílišná odpovědnost. „V reprezentaci je trochu osamocená, nemá takovou oporu jako v klubu,“ podotkl trenér.

Na plzeňské rodačce už byla v závěru turnaje znát únava, přesto si vedení v tabulce střelkyň v klidu pohlídala. Druhá Henny Reistadová na ni ztratila jedenáct branek. „Individuální ocenění je fajn, ale šampionát nevyhraje. Sama v týmovém sportu nic nezmůžu,“ říkala už během mistrovství Jeřábková.

Její výkon je o to obdivuhodnější, že zatímco v klubu má na levé spojce více prostoru na hřišti, v reprezentaci nastupuje na střední spojce a musí více tvořit hru. Připsala si navíc i 39 asistencí, což je druhé nejvyšší číslo na turnaji. „Vždycky to může být lepší,“ usmála se jen kanonýrka dánského Ikastu.

Do top desítky střelkyň na mistrovství světa, které pořádalo Dánsko, Norsko a Švédsko, se vešla i česká křídelnice Veronika Malá se 46 góly a teprve 21letá spojka Charlotte Cholevová, která zaznamenala 41 branek.

Reklama