Hlavní obsah

Francouzský zázrak ve stínu skandálu. Ve finále máme být my! zuří Švédové. Protest jim nevyšel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Semifinále mistrovství Evropy házenkářů mezi Francií a obhájci titulu ze Švédska v Kolíně nad Rýnem nabídlo neuvěřitelný příběh. Francouzi dokázali srovnat z volného hodu po čase a nakonec zvítězili 34:30 po prodloužení. Jejich senzační comeback ovšem zastínily oprávněné stížnosti Seveřanů. Vyrovnávací trefa Elohima Prandiho totiž neměla platit. Švédové tak podali k Evropské házenkářské federaci (EHF) oficiální protest. Ten však byl v sobotu před polednem zamítnut.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Vyrovnávací gól Francie v semifinále ME házenkářů proti Švédsku vyvolal kontroverze

Článek

Švédy 72 sekund před koncem poslal do vedení 27:25 hvězdný Jim Gottfridsson. Soupeř snížil půlminutu před sirénou a během závěrečných sekund nastala vlna sporných momentů.

Gottfridssonův gól sudí neuznali kvůli krokům, budiž, čtvrtý krůček tam skutečně byl. Francouzi rychle rozehráli a Dika Mem narazil do postaveného Carlsbogarda, útočný faul se však nepískal. Severomakedonští sudí Slave Nikolov a Gjorgji Nachevski naopak nařídili volný hod po následném faulu na Mema.

Míč si už po čase vzal Elohim Prandi a před ním stála šestičlenná žlutá zeď. Poslední francouzská šance na srovnání. Prandi se s balonem parádně vytočil kolem bloků a v pádu z deseti metrů vypálil nechytatelně pod horní tyč.

Jenže opakované záběry prokázaly, že francouzská spojka při zakončení z volného hodu zvedla ze země obě nohy, což pravidla nedovolují. Nejprve si nakročil pravačkou, což bylo ještě v pořádku, pak však těsně před vypuštěním míče zvedl i levou nohu.

Švédi tak oprávněně cítili velkou křivdu. „Myslím, že to je skandál. Ve skutečnosti bychom měli být ve finále my, ale nejsme,“ postěžoval si pro televizi SVT Jonathan Carlsbogard.

Seveřané hlavně nechápali, že rozhodčí inkriminovaný moment, který rozhodl o postupujícím do finále, nešli přezkoumat na video. „Je neuvěřitelné, že mají k dispozici video, během posledních deseti sekund nastanou tři takové situace a nepoužijou ho ani jednou,“ kritizoval Carlsbogard.

Zničený byl i norský trenér Švédů Glenn Solberg. „Máme videozáznam z nějakého důvodu. Proto se měli rozhodčí podívat na sporné situace. Zvláště v téhle fázi zápasu,“ podotkl zdrcený kouč, který se o pár chvil později z rozhovoru omluvil a se slzami v očích odešel.

Právě kvůli nevyužití videa při vyrovnávacím gólu podali Seveřané i oficiální protest k EHF. Ta však v sobotu před polednem žádost zamítla. „Rozhodčí mají možnost, nikoliv povinnost použít videozáznam, a tak se po pečlivém uvážení panel rozhodl, že se protest zamítá jako nepřípustný,“ uvedla mimojiné disciplinární komise v prohlášení.

Foto: Cathrin Mueller, Reuters

Smutný švédský brankář s českými kořeny Andreas Palicka

Střídmě hodnotil kontroverzní závěr utkání švédský gólman s českými kořeny Andreas Palicka. „Nechci komentovat něco, co jsem neviděl. V každém zápase se stane sto chyb na obou stranách. Tohle je házená, ve druhém poločase jsme byli nahoře, ale nakonec jsme dopadli takhle,“ mrzelo Palicku. Na střelu neměl šanci zareagovat. „Do poslední chvíle jsem míč neviděl. Je skoro nemožné ho zastavit, ještě když to byla taková dělovka,“ hodnotil.

Na francouzské straně naopak nastala obrovská euforie. Vždyť olympijští šampioni z Tokia byli kousíček od prohry. „Už jsem toho zažil spoustu, ale trefit se takhle v semifinále mistrovství Evropy je něco bláznivého,“ zíral 39letý hvězdný Nikola Karabatič. „Ale spoluhráčům jsem říkal, že se Elohim trefí. Fakt jsem mu věřil, upřímně,“ líčil.

A Prandi, ačkoliv kontroverzně, skutečně favorita zachránil. „Jsem na sebe hrdý. Věděl jsem, co udělám, ale je neskutečné, že se to fakt povedlo. Hodil jsem míč a jen se modlil, ať skončí v brance. A skončil,“ popisoval francouzský hrdina.

Nastartovaní házenkáři ze země galského kohouta poté suverénně zvládli desetiminutové prodloužení a po výsledku 34:30 si zahrají finále proti největšímu favoritovi šampionátu – Dánsku.

Reklama