Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kouč házenkářů by měl umět přijmout kritiku. Tohle přece není úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zklamání, neúspěch, nesplněné ambice. Čeští házenkáři hovořili po mistrovství Evropy v Německu, kde kvůli porážkám proti Portugalsku a Dánsku nepostoupili ze skupiny i přes závěrečnou výhru nad Řeckem, jednotně. Překvapila ale slova jejich španělského kouče Xaviera Sabateho. „Neúspěšný turnaj? Vnímám to naprosto odlišně,“ prohlásil důrazně. V tomto názoru je však osamocen.

Foto: S využitím Hana Vrbková/Česká házená, Sport.cz

Čeští házenkáři ze skupiny nepostoupili, kouč Sabate přesto nevnímá turnaj jako neúspěch.

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - Očekávání fanoušků a zřejmě i samotných hráčů byla asi až moc vysoká. Češi se možná měli stylizovat do role outsidera, který může jen překvapit, což obecně naší mentalitě svědčí víc.

Zkušený 47letý trenér, jenž na klubové úrovni vede polskou Wislu Plock, má pravdu v tom, že čeští reprezentanti nebyli v klíčovém utkání proti Portugalsku favoritem. „S jejich týmem se nemůžeme srovnávat. Jestli si někdo myslí, že jsme lepší než Portugalsko, já to respektuju, ale je vedle,“ vysvětloval.

Jenže jeho svěřenci v zásadní moment podali výkon, který se ani zdaleka neblížil jejich možnostem. Přitom v jejich silách určitě bylo Portugalce zdolat. Právě vybičovat tým na top úroveň v klíčovou chvíli by měl být jeden z hlavních úkolů trenéra.

Ano, před dvěma roky v Bratislavě se také nepostoupilo ze skupiny, ale bývalý kouč Rastislav Trtík tehdy vyždímal z hráčů úplné maximum. K postupu přes budoucí mistry Evropy ze Švédska tehdy chyběl jediný gól. Zatímco ze Slovenska se odjíždělo s hlavami nahoře, po Německu panují hodně rozporuplné pocity.

Španělský trenér by se měl naučit přijmout kritiku. Šéf Českého svazu házené už po druhém utkání prozradil, že se bude řešit Sabateho možné odvolání z funkce. Když byl kouč tázán na svůj pohled na věc, odpovědi se co nejvíc vyhýbal a poté začal vyjmenovávat své trenérské úspěchy. „Zasloužím si respekt,“ poznamenal pak.

Samozřejmě je fakt, že takhle úspěšného kouče házenkářská reprezentace ještě neměla. A tým za jeho rok a půl práce vykazoval progres, který však v klíčový moment nepotvrdil. Měl by kvůli tomu první zahraniční trenér v historii českého výběru opravdu dostat padáka? Jestli má stále chuť věnovat nároďáku sto procent svého volného času, tak nikoliv.

Vždyť svaz nastavil dlouhodobou koncepci, kterou by nebylo dobré utnout po jednom nepovedeném zápase. Stejný styl hry se přenesl i do mládežnických reprezentací, kde nese ovoce. Díky tomu pak také lze mnohem jednodušeji provázat jednotlivé kategorie.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Španělský trenér české házenkářské reprezentace Xavier Sabate.

Sabate má platnou smlouvu do konce sezony. V jejím zbytku, konkrétně v květnu, čeká české házenkáře klíčová baráž o mistrovství světa, na němž si mohou zahrát po dlouhých deseti letech. Nebylo by dobré před tak důležitým dvojzápasem hledat nového spasitele.

Navíc když si hráči Sabateho práci dlouhodobě pochvalují. „Při té kritice už se trochu zapomíná, že jsme dokázali v kvalifikaci porazit třeba Island. S trenérem jsem spokojený, věnuje nám veškerý svůj volný čas. Maká od rána do večera, stojím za ním,“ řekl například křídelník Jakub Štěrba.

Španělský kouč by měl pro kvalifikaci dostat obrazně řečeno nůž na krk. Nepostoupí na světový šampionát ani nyní? Jasný konec jeho angažmá s razítkem neúspěch. Baráž zvládne? Můžeme se bavit o prodloužení smlouvy a tím i jeho koncepce. Jak se ale výkonný výbor svazu rozhodne, se dozvíme až v následujících dnech, spíše týdnech.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.