Hlavní obsah

Házenkáři přežili kritický moment. Měl jsem strach, ale ukázali jsme sílu, chválí kanonýr Piroch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chvíli se zdálo, že mistrovství světa zůstane pro české házenkáře znovu zakleté. Na posledních čtyřech světových šampionátech chyběli, jednou i vinou rozšíření covidu v týmu. Teď coby nasazení narazili na přijatelné Rumunsko, jenže v úvodním duelu na palubovce soupeře v jeden moment svítilo na světelné tabuli hrozivé skóre 22:15 pro domácí. „Nebylo nám vůbec dobře. Začal jsem mít strach,“ připustil klíčový muž ofenzivy Tomáš Piroch. Zejména díky němu nakonec Češi uhráli přijatelnou porážku 30:31. Odveta se hraje v neděli v Brně.

Foto: Adéla Kvapilová/Česká házená

Český házenkář Tomáš Piroch při zakončení v utkání proti Rumunsku

Článek

Při absenci zraněného Stanislava Kašpárka se národní tým musel na pravé spojce spoléhat jen na 23letého Pirocha. A mladý kanonýr svou roli zvládl bravurně. V kritických momentech ukázal svůj typický tah na branku a zaznamenal devět tref z devíti pokusů. Ačkoliv schytal několik tvrdých ran, za góly si prostě šel. „Rumuni byli v laufu, ale ukázali jsme sílu. I když se nám nedařilo, šli jsme do toho po hlavě,“ oceňoval levoruký házenkář.

Reprezentanti v hlučné kulise v házenkářském městě Baia Mare působili dost zakřiknutě. „Bouřlivou atmosféru jsme čekali, nic nás nepřekvapilo. Začátek nebyl špatný, ale pak jsme nebyli schopní soupeře ubránit,“ líčil Piroch.

Rumuni skvěle spolupracovali v pivotem i pálili z dálky. Brankář Mrkva, který ve čtvrtek vychytal Kielu po fantastickém obratu postup do semifinále Ligy mistrů, si několik minut nesáhl na balon. Češi se však zřejmě inspirovali stíhací jízdou Kielu, a ačkoliv dvacet minut před koncem prohrávali o sedm gólů, domů jedou se vztyčenou hlavou.

„Naštěstí jsme nepřestali hrát. Změnili jsme styl obrany a zvládli jsme vybojovat míče. A díky tomu pak dávali góly z druhé vlny a postupně jsme stahovali. Výsledek je nakonec dobrý,“ mínil hráč polského Plocku, který vede španělský kouč Xavier Sabate, jenž trénuje i národní tým.

A po zápase svěřence za povedený comeback pochválil. „Našim hráčům gratuluju. Uvědomili si, že zápas netrvá dvacet minut, ale šedesát. V jedné kritické chvíli jsme ztráceli sedm gólů, ale nevzdali jsme se,“ oceňoval Sabate.

Čeští házenkáři tak i přes porážku slušně vykročili k tomu, aby si po deseti letech zahráli na mistrovství světa, které se koná v lednu příštího roku v Chorvatsku, Dánsku a Norsko. „Jsme teprve v poločase. Bude to ještě těžké, ale věřím, že s podporou tribun vybojujeme postup,“ doufá španělský trenér.

Odveta je na programu v neděli v 16:30 hodin v brněnské Winning Group areně. „Rumunsko má svou kvalitu. Ukázali nám, že nedají kůži zadarmo. Ale teď jedeme domů s přijatelným výsledkem. Fanoušci nám dají extra energii, budou náš sedmý hráč na hřišti. Snad je nezklameme,“ uzavřel Piroch.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články