Hlavní obsah

Rumunsko - Česko 31:30Přijatelná prohra. Házenkáři vezou v boji o MS do domácí odvety hratelný výsledek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští házenkáři se dostávali do kritické situace, nakonec však úvodní duel baráže o mistrovství světa zvládli obstojně. Na palubovce dravého Rumunska ztráceli až sedm gólů, ale vysoké manko dokázali smazat, a nakonec padli těsně 30:31. Do odvety, která se hraje v neděli v Brně, je tak vše naprosto otevřené. Reprezentanti se mohou představit na světovém šampionátu po deseti letech.

Foto: Adéla Kvapilová/Česká házená
Článek

Češi začali utkání trápením v útoku. Na gól čekali téměř šest minut, než se k odvážnému proskoku odhodlal Tomáš Piroch a srovnal na 1:1. Spojka polského Plocku, který koučuje španělský trenér národního týmu Xavier Sabate, vzápětí přidala další dvě pěkné trefy a i díky dobré práci české defenzivy vedli hosté 5:3 a následně 6:4.

Jenže pak se znovu ofenziva zasekla a Rumunsko třemi brankami v řadě otočilo. Jakub Hrstka navíc neproměnil sedmičku, selhal i z dorážky, a tak si balkánský sok postupně vytvořil náskok. Nedařilo se ani v obraně, kde Sabateho svěřenci nechávali gólmana Tomáše Mrkvu často zcela bezmocného. Ztráta reprezentantů tak narostla až na poločasových 11:15.

Ani vstup do druhé půle českým házenkářům vůbec nevyšel. Jejich křečovitý výkon pokračoval, naopak domácí se dostali do laufu a vypracovali si výrazné vedení 22:15. Poté se národní tým konečně trochu zvedl. Prapor v ofenzivě stále držel vynikající Piroch, jenž nasázel devět gólů z devíti střel, přidal se k němu i kanonýr Matej Klíma.

Dobře vycházel také útok z druhé vlny po obdržených brankách a české manko se postupně snižovalo. Když navíc Tomáš Mrkva v 58. minutě po nepřesné střele soupeře trefil prázdnou branku, jelikož Rumuni riskovali při hře bez gólmana, bylo srovnáno 30:30.

Domácí ovšem odpověděli nádhernou nahazovačkou na Grigorase a odpovědět už se v následných útocích nepodařilo, jelikož Reichl neproměnil dorážku a Piroch vypálil až po odpískání pasivity. I porážka 30:31 je však s ohledem na vývoj utkání malým vítězstvím.

Do odvety v brněnské Winning Group areně je totiž vše naprosto otevřené. Duel, který rozhodne o tom, jestli se čeští házenkáři po deseti letech podívají na mistrovství světa, se odehraje v neděli od 16:30 hodin. Šampionát, na nějž se kvalifikuje 32 týmů, se koná v lednu příštího roku v Chorvatsku, Norsku a Dánsku.

Úvodní utkání play off kvalifikace mistrovství světa házenkářů v Baia Mare:
Rumunsko–Česko 31:30 (15:11)
Sestava a branky Česka: Mrkva 1, Hrdlička – Hrstka 1, Piroch 9, J. Patzel 1, Štěrba 6, Reichl 3, Babák 1, Havran, Harabiš, Klíma 5, Nantl, Solák 1, Mořkovský, Zeman 2, Blecha.
Nejvíce branek Rumunska: Grigoras 9, Dedu a Buzle oba 5. Rozhodčí: Marín, Garcia (oba Šp.). Sedmimetrové hody: 3/3 – 5/4. Vyloučení: 4:3. Diváci: 2218 (vyprodáno).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články