Hlavní obsah

Finsko - Česko 23:43Házenkářky zdemolovaly Finsko. Postup na mistrovství Evropy už je blízko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Precizní výkon a snadná výhra nad outsiderem. České házenkářky zapsaly doposud nejjednoznačnější výhru v kvalifikaci na mistrovství Evropy. Na palubovce Finska dominovaly od první minuty a došly si pro hladké vítězství o dvacet branek 43:23. Ve čtyřčlenné skupině jim patří druhá příčka za suverénním Nizozemskem a o postup na prosincový šampionát je může připravit už jen nedělní domácí prohra s Portugalskem v kombinaci se souhrou několika dalších výsledků.

Foto: Petr Ryp, Hana Vrbková/Česká házená

Radost českých házenkářek

Článek

V říjnovém měření sil ve Zlíně zvítězily reprezentantky 31:21, teď ukazovaly velký rozdíl v kvalitě už od samotného začátku. Výbornou defenzivou a rychlými protiútoky se dostaly do brzkého vedení 11:2. „Dávaly jsme spoustu jednoduchých gólů, to nám na psychice hodně pomohlo a uklidnily jsme se,“ libovala si spojka Julie Franková.

Náskok se navíc ve zbytku utkání neztenčoval, ba naopak. Finská kombinace se jevila značně kostrbatě, což české hráčky dokázaly trestat. První poločas ještě odehrály v plné sestavě s oporami Markétou Jeřábkovou a Charlotte Cholevovou, které nasázely po sedmi brankách, nebo křídelnicí Veronikou Malou, jež se vrátila po zranění.

Do šaten se šlo za rozhodnutého stavu 25:10 pro Česko. „Doma jsme proti Finsku taky vedli o hodně, ale začali jsme spát. Teď jsme udrželi nastavené tempo. Jsem velmi spokojený,“ oceňoval norský kouč Bent Dahl, který tak mohl ve druhé půli protočit sestavu. „Jsem rád, že se na vítězství podílely všechny hráčky. Drželi jsme vysoko nastavenou laťku a ukázali jsme, že jsme na jiné úrovni než Finsko,“ pochvaloval si trenér.

Národní tým si v klidu kontroloval obrovský náskok a ještě ho navyšoval. V závěrečných sekundách Sára Kovářová upravila skóre na konečných 43:23. „Je dobře, že jsme mohly rozložit síly a došly jsme si pro jasnou výhru,“ líčila Franková.

Češky tak mají v kvalifikační skupině šest bodů, o dva více než třetí Portugalsko. V neděli v Plzni (od 18:00) jim tak proti hráčkám z Pyrenejského poloostrova na udržení druhého místa bude stačit i porážka o tři góly, jelikož v říjnu proti tomuto soupeři slavily vítězství 30:26. „Porveme se o výhru. Bude plná hala a věřím, že nás fanoušci potáhnou,“ doufá Franková.

I kdyby však Dahlovy svěřenkyně padly vyšší rozdílem, s největší pravděpodobností se na šampionát dostanou díky tabulce třetích týmů. Ze třetí pozice totiž postupují další čtyři celky z celkem osmi skupin. Mistrovství Evropy se bude konat od 28. listopadu do 15. prosince v Rakousku, Maďarsku a Švýcarsku.

Po nedělním duelu s Portugalskem vyráží české házenkářky do španělského města Torrevieja, kde od 11. do 14. dubna zabojují v konkurenci domácího výběru, Nizozemska a Argentiny o olympijské hry v Paříži. „O náročném programu jsme mluvili už na začátku přípravy. Jdeme den po dni, teď se soustředíme na Portugalsko. Je to podobné jako na světovém šampionátu, můžeme čerpat z těchto zkušeností,“ doplnil trenér Dahl.

Místenku na olympiádu si zajistí první dva celky, Češky v samostatné historii doposud pod pěti kruhy nehrály.

Kvalifikace mistrovství Evropy házenkářek:
3. skupina:
Finsko - Česko 23:43 (10:25)
Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná - Stříšková 3, Kordovská, Šustáčková 2, Desortová 2, Stellnerová 1, Kuxová 4, J. Franková 2, A. Franková 5, Zachová 3, Kovářová 3, Jeřábková 7, Malá 4, Cholevová 7.
Nejvíce branek Finska: Hilliová 5, Anckarová 4. Rozhodčí: Petursson, Thrastarson (oba Isl.). Sedmimetrové hody: 2/1 - 3/3. Vyloučení: 4:1.
Portugalsko - Nizozemsko 25:36 (11:19).
1.Nizozemsko5500177:11910
2.Česko5302158:1426
3.Portugalsko5203144:1474
4.Finsko5005100:1710

Reklama