Hlavní obsah

Hráli jsme hrozně a jen sledovali, jak nám loď odplouvá, štve Klímu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nasázel osm gólů, snažil se tým vyhecovat. Jenže ani Matěj Klíma nedokázal odvrátit porážku českých házenkářů 27:30 s Portugalskem. Stejně jako před dvěma roky národní tým na mistrovství Evropy nepostoupil ze skupiny. Nic na tom nezmění ani pondělní utkání s Řeckem.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Ani osmigólový Matěj Klíma nezabránil porážce českých házenkářů s Portugalskem.

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - Oproti šampionátu v Bratislavě jsou však pocity a celkový dojem z turnaje o dost hořčejší. „Měli jsme velká očekávání, představovali jsme si to jinak,“ připustila 24letá levá spojka bundesligového Lipska.

Co rozhodlo o porážce, kvůli které se znovu nepodíváte do hlavní fáze mistrovství?

Opět jsme ukázali, že nedokážeme hrát vyrovnaně 60 minut. Proti Dánům jsme selhali ve druhé půli, dneska v první. Hráli jsme hrozně. Po přestávce jsme se trošku zlepšili, víc riskovali. Byla to vyrovnanější partie, ale stejně to nestačilo. Portugalci si vítězství pohlídali, žádný zkrat jako my nepředvedli.

Máte nějaké vysvětlení pro tristní první poločas, v němž jste dali jen sedm gólů?

Zase naprostý zmar a frustrace v útoku. Úspěšnost střelby kolem 40 procent je strašně málo, moderní házená se hraje na padesát útoků s úspěšností zhruba 60 procent, plus minus. Dáváte přes třicet branek, my jsme se tomu dneska jen přiblížili.

Roli hrálo i pět zahozených sedmiček, kvůli čemuž soupeř odskočil.

Myslím si, že bylo z řeči těla poznat, že jsme z toho překvapení. Někteří bych řekl, že až zdrcení. Představovali jsme si to jinak.

Překvapila vás kvalita Portugalců?

Spíš to, jak nám to nejde. Z videorozborů jsme byli připravení, jak Portugalci hrají, ničím nás nezaskočili. Za mě jsme dobře ubránili jejich první tlak, ale pak jsme většinou stejně inkasovali, neudrželi jsme koncentraci. Přitom jsme věděli, že oni hrají trpělivě, jsou v útoku třeba minutu.

Když cítíte, že vám soupeř utíká, hrajete dál nacvičené signály, nebo se spíš snažíte improvizovat?

Snažíme se držet plánu. Vždycky je lepší když máte věci natrénované, i když leccos se dá domluvit ve dvojicích. Jakmile jste ve střelecké pozici, musíte do toho jít, i když to tam ne vždycky padne. Když je potom člověk v ráži, může to vzít na sebe, aby ulehčil těm, kterým se zrovna nedaří.

Vám se střelecky dařilo. Pokoušel jste se vyhecovat ostatní?

Snažil jsem se, ale ono to vždycky není jen o slovech, ale i o výkonu. Chtěl jsem týmu pomoct, protože zápas s Dánskem se mi vyloženě nepovedl.

Mrzí prohra o to víc, že vás dopředu hnala vyprodaná hala s přibližně čtyřmi tisíci českých fanoušků?

Neuvěřitelně mě mrzí, že jsme nenaplnili očekávání. Diváci nám vytvořili téměř domácí atmosféru, i v té obrovské hale byla jejich podpora znát. Musíme jim poděkovat, že si udělali cestu do Mnichova a věřím, že nás podpoří i příště.

Ze skupiny jste nepostoupili ani před dvěma roky v Bratislavě, ale tehdy asi byly pocity po turnaje dost odlišné, že?

Samozřejmě. Nepostoupili jsme tehdy přes budoucí finalisty Švédsko a Španělsko. O jediný gól. Vycházelo nám tam téměř všechno. Teď jsme měli před turnajem velká očekávání, ale srazilo nás to. Byli jsme v křeči a jen jsme sledovali, jak nám loď odplouvá a jak Portugalci odskakují.

S čím půjdete do posledního duelu v pondělí proti Řecku?

Není všem dnům konec, i závěrečný zápas bude důležitý, protože jde o nasazení do kvalifikace o mistrovství světa, na které se chceme dostat. My potřebujeme hrát vrcholné akce, abychom se mohli lépe měřit se širší evropskou špičkou. A zapojili ještě i mladší kluky, potřebují si zvyknout na evropskou úroveň, z české ligy je to složitější. Turnaj nás bohužel nezastihl v dobré sportovní formě. Musíme se zaměřit na věci, ve kterých jsme špatní, a snad to příště vyjde lépe.

Reklama