Hlavní obsah

Musíme si připustit, že ještě nejsme v úplné špičce, ví norský kouč házenkářek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České házenkářky se musely vzpamatovat ze čtvrtfinálové porážky s Francií 22:33, ale už se připravují na dalšího soupeře. V duelu o 5. až 8. místo na mistrovství světa v pátek od 11:30 hodin vyzvou v dánském Herningu výběr Německa, který v dalším čtvrtfinálovém duelu utrpěl od Švédska porážku 20:27, přičemž už po čtvrt hodině prohrával 0:7.

Foto: David Švarc/Česká házená

Norský trenér českých házenkářek Bent Dahl.

Článek

Národnímu týmu půjde o vylepšení nejlepšího umístění v historii, kterým je osmá příčka z roku 2017, ale také o vybojování lepší výchozí pozice pro dubnovou olympijskou kvalifikaci. „Soustředíme se jen na naše zápasy a chceme je zvládnout,“ prohlásil norský trenér českého výběru Bent Dahl.

Ve čtvrtfinále mohl svou roční práci u týmu předvést doma v Trondheimu. „Jsem hrdý, že jsme mohli naši práci ukázat zpátky v Norsku. Byla to pro mě i asistenta Geira Oustorpa krásná zkušenost,“ pochvaloval si 53letý trenér.

Zápas proti olympijským šampionkám z Francie ale českým reprezentantkám nevyšel podle představ. Plánu se držely do stavu 17:18 v úvodu druhé půle, ale pak favorit úřadoval. „Už nám chyběly síly. Dělali jsme taky dost špatných rozhodnutí. Některé hráčky měly přílišný respekt, neproměňovali jsme šance. Ale je to pro nás ponaučení,“ uvědomoval si Dahl.

Nakonec z toho byla až krutá porážka o jedenáct branek. „Musíme si připustit, že nejsme na úrovni top světových týmů jako Francie, která může prostřídat, ale na její hře to není znát. Potřebujeme, aby se české hráčky dostávaly do zahraničí a tam získávaly zkušenosti. Zároveň je nutné zlepšit i úroveň české soutěže. Jinak se nemůžeme měřit s nejlepšími,“ mínil Dahl.

„Musíme mít více hráček na nejvyšší úrovni. Na denní bázi v klubech. Norky, Nizozemky nebo Dánky mají všechny hráčky v nejlepších klubech Evropy, my ne. Je tak těžké měřit se s nejlepšími týmy na světě,“ líčil.

Foto: David Švarc/Česká házená

Kouč české házenkářské reprezentace Bent Dahl.

V průběhu celého turnaje se v útoku spoléhá zejména na trojici tahounek Markéta Jeřábková, Charlotte Cholevová a Veronika Malá. Když si právě tyhle tři hráčky šly proti Francii na chvilku odpočinout, na palubovce to bylo znát. „Je jasné, že už jsou unavené. I proto jsme v závěru dali hodně času dalším holkám,“ vysvětloval kouč.

Po přesunu zpátky do Dánska je v plánu odpočinek a následně už příprava na Německo. „Ve čtvrtek se vrátíme zpět do práce,“ doplnil Dahl.

Mistrovství světa házenkářek v Herningu (Dánsko) - čtvrtfinále:
Švédsko - Německo 27:20 (16:6)
Dánsko - Černá Hora 26:24 (13:10)

Reklama