Hlavní obsah

Návrat legend byl podle trenéra ve hře. Se mnou se nikdo nebavil, tvrdí Korešová a cítí hořkost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taková příležitost se za celou jejich kariéru nenaskytla. Proto se logicky nabízela otázka, jestli by trenér české reprezentace Bent Dahl neměl povolat i dvě zkušené házenkářky Janu Knedlíkovou a Ivetu Korešovou. Ty se sice národního týmu vzdaly, ale premiérová olympijská kvalifikace by je mohla přimět k jednorázovému návratu. A výběru norského kouče by stále rozhodně měly co dát.

Foto: Česká házená

Házenkářkská legenda Iveta Korešová (dříve Luzumová) ještě v reprezentačním dresu.

Článek

V nominaci na boj o Paříž, který házenkářky podstoupí od čtvrtka do neděle ve Španělsku proti domácímu výběru, Nizozemsku a Argentině, se však ani jedna neobjevila. „Mluvil jsem s nimi, nechtěly být součástí týmu a to musím respektovat. Potřebuju mít v kádru hráčky, které jsou motivované hrát v reprezentaci. Jsou to úžasné házenkářky, takže jsem o ně měl zájem, ale chápu jejich rozhodnutí. To je život,“ řekl pro Sport.cz trenér Dahl.

U 34leté Knedlíkové je situace jasná a pochopitelná. Šestinásobná šampionka Ligy mistryň, která stále válí v dresu norského Kristiansandu, se s reprezentací před rokem ve Zlíně oficiálně rozloučila. Tělo už zátěž z klubu i národního týmu nezvládalo.

Pro Sport.cz ovšem potvrdila, že trenérův zájem o její návrat skutečně proběhl. „Mluvili jsme spolu a potěšilo mě to. Přece jen tohle je naprosto výjimečná šance, poprvé v životě si zahrát o olympiádu,“ uvědomovala si pravá křídelnice.

Foto: Česká házená

Křídelnice Jana Knedlíková na archivním snímku.

Nabídku však nakonec s díky odmítla. „S reprezentací jsem se rozloučila, navíc tým už má vytvořenou novou kostru. Holky spolu dlouho trénují a přišlo by mi nefér se jen tak vrátit a připravit o místo někoho, kdo si postup do olympijské kvalifikace vybojoval,“ vysvětlovala. „Trenérovi jsem přislíbila, že bych vypomohla jen v případě zranění na mém postu,“ doplnila pražská rodačka.

U o rok starší Korešové je příběh výrazně zamotanější. Suverénně nejlepší střelkyně interligy v dresu Písku nikdy veřejně konec reprezentační kariéry neoznámila. V národním týmu se ještě pod dívčím jménem Luzumová objevovala pravidelně od roku 2009 do září 2019, pak přes dvě sezony chyběla kvůli mateřským povinnostem. Vrátila se na dva duely v dubnu 2022, kdy pomohla ke skalpu Francie, celkově má za 110 startů na kontě 480 gólů, ale pod novým trenérem Dahlem v nominaci vždy chyběla.

„Když se poslední léto posílaly pozvánky do širšího výběru národního týmu, reprezentace jsem se vzdala. Komunikovala jsem s manažerkou reprezentace. Ptala jsem se, jestli mám zavolat i trenérovi, ale odpovědí bylo, že ne,“ líčila pro Sport.cz Korešová.

„Od té doby mě nikdo nekontaktoval, že by se se mnou třeba rozloučil. Samozřejmě mě to mrzí, reprezentovala jsem třináct let a myslím, že jsem pro českou házenou neudělala málo,“ mínila. „Je to trochu hořká pachuť. Ale nebyla jsem to jenom já, jak se měnilo vedení, rozlučku neměla spousta holek,“ pokračovala rodačka z Písku s tím, že po posledních událostech už v sobě reprezentační kapitolu uzavřela.

Problémem totiž je, že se slova Dahla i Korešové rozcházejí. Zatímco norský kouč tvrdil, že oslovil jak Knedlíkovou, tak Korešovou, tak jedna z nejlepších českých házenkářek historie říká opak. „Se mnou se nikdo nebavil,“ podotkla.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Norský trenér české házenkářské reprezentace Bent Dahl.

Případnou nabídku by přitom vážně zvažovala. „Já jsem s tím už nepočítala, ale ostatní holky se mě ptaly, jestli pojedu, nebo ne. Kdyby nabídka přišla, určitě bych se nad tím zamyslela,“ potvrdila Korešová, kterou by Dahl mohl využít na pozici střední spojky, kde ho dlouhodobě tlačí bota. Na tomto postu totiž většinou zaskakuje kanonýrka Markéta Jeřábková, která je v klubu zvyklá hrát na levé spojce.

Jenže ani Korešová se do reprezentačního dresu nevrátí. „Nikdy jsem se netajila tím, že dostat se na olympiádu pro mě byl splněný sen. Je škoda, že za mého působení v reprezentaci ta šance nikdy nepřišla. Ale jsem ráda, že holky teď o olympiádu mohou zabojovat, a budu jim fandit,“ usmála se.

Celkem mladý tým si tak bude muset poradit bez dvou legend. „Obě neskutečně respektuju a uznávám jako lidi i jako hráčky,“ řekla na jejich adresu brankářka Petra Kudláčková. „Ale už tu nějakou dobu nejsou a myslím, že tým si vybojoval účast v kvalifikaci v tomto složení. Zvládneme to s nimi nebo bez nich úplně stejně,“ mínila gólmanka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.