Hlavní obsah

Příležitost, která se nemusí opakovat. Užijeme si to a zabojujeme o Paříž, velí kapitánka házenkářek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společně s ragbistkami zůstávají jediným českým kolektivem s nadějí dostat se na olympijské hry v Paříži. České házenkářky se od čtvrtka do neděle představí na jihovýchodě Španělska v olympijské kvalifikaci, v níž rozhodně nejsou bez šance. „Třešnička na dortu za celosezonní snahu. Účast jsme si vybojovaly, teď si to jdeme užít a naplno zabojujeme o olympiádu,“ zavelela kapitánka národního týmu Veronika Malá.

Foto: Štěpán Černý/Česká házená

Radost české házenkářky Veroniky Malé.

Článek

Reprezentantky si místenku v kvalifikaci zajistily osmou příčkou na mistrovství světa. Na turnaji narazily na všechny soupeře, které potkají i nyní. V pátek vyzvou silné Nizozemsko, v neděli papírově slabší Argentinu a už ve čtvrtek od 18:30 hodin domácí Španělsko. „Rozdáme si to s nimi, něco na ně vymyslíme,“ usmála se Malá.

Národní tým dokázal Španělky na šampionátu zaskočit a díky výhře 30:22 postoupil podruhé v historii do čtvrtfinále. „Věřím, že i teď jsou šance velké,“ doufá 29letá křídelnice. „Ohromná příležitost, ale potřebujeme zůstat nohama na zemi. Nemůžeme si myslet, že když jsme je na mistrovství porazily, tak teď to půjde samo,“ uvědomovala si i spojka Markéta Jeřábková.

„Stále jsme outsider a tahle role nám sedí. Půjdeme do toho s čistou hlavou, tlak bude na Španělkách,“ mínila největší hvězda týmu. „Kde ztrácíme v házenkářské kvalitě, to doháníme obrovskou bojovností a srdcem. Jsme ochotné na hřišti umřít,“ líčila brankářka Petra Kudláčková.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Házenkářka Markéta Jeřábková v akci.

Pod norským koučem Bentem Dahlem dělá ženská reprezentace značné pokroky. „Trenér nám dodává klid a sebedůvěru,“ oceňovala kapitánka Malá. „A celkově máme skvělý kolektiv, takový jsem v reprezentaci ještě nezažila. Je to vidět na hřišti i mimo něj,“ pochvalovala si.

České házenkářky půjdou do bojů o olympiádu povzbuzené dvěma výhrami v kvalifikaci na mistrovství Evropy z minulého týdne. Ve Finsku zvítězily jasně 43:23 a postup na šampionát stvrdily nedělním obratem v Plzni proti Portugalsku, s nímž prohrávaly až o sedm branek, ale nakonec vyhrály 25:22.

V pondělí hráčky dostaly volno, ve středu už se letecky přesouvají do města Torrevieja na pobřeží Středozemního moře. „Cestování je náročné, navíc s těmi teplotními výkyvy. Ve Finsku mrzlo, v Česku i Španělsku je vedro,“ podotkla Malá.

„Nejdůležitější bylo pořádně si odpočinout. Potřeboval jsem, aby se holky na chvilku vrátily k rodinám, zrelaxovaly a přišly v plné síle,“ vysvětloval trenér Dahl. Uvědomuje si, že program je pro hráčky hodně náročný. „Ale budou se hodit zkušenosti z mistrovství světa, tam jsme taky hráli každý druhý den,“ poznamenal kouč.

Teď už se národní tým plně soustředí na klíčový úvodní duel s domácím Španělskem, který pravděpodobně rozhodne o tom, jestli se české házenkářky poprvé v samostatné historii představí pod pěti kruhy. Ze čtyřčlenné skupiny postupují do Paříže první dva celky. „Tahle šance už se nemusí opakovat,“ tuší Jeřábková.

Reklama