Hlavní obsah

Pohádka pokračuje, jásá Malá a těší se na boj o olympiádu. Sen se trenérovi nesplnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byl to den plný nervů pro české házenkářky. Nejprve náročné utkání s Brazílií, které zvládly tak napůl. I přes prohru 27:30 totiž díky přijatelnému skóre udržely naději na postup do čtvrtfinále, které jim o dvě hodiny později zajistilo Nizozemsko výhrou nad Španělskem. „Povedlo se to. Pohádka pokračuje,“ radovala se křídelnice Veronika Malá, která teď bude chtít vylepšit osmou příčku z roku 2017.

Foto: David Švarc/Česká házená

Radost české házenkářky Veroniky Malé.

Článek

Když Češky schytaly na závěr základní skupiny rychtu o třináct gólů s Nizozemskem, postup do čtvrtfinále mistrovství světa, což se reprezentantkám doposud povedlo pouze jednou, předpovídal málokdo. „Do šampionátu jsme šly jako outsider. Tohle nikdo nečekal,“ líčila 29letá Malá, která jako jedna z pěti hráček současného výběru pamatuje historický úspěch z doby před šesti let.

Ovšem národní tým předvedl heroický výkon proti Španělsku, což se nakonec ukázalo jako rozhodující. Nadšení neskrýval ani norský kouč Bent Dahl. „Co cítím? Jedním slovem hrdost. Udělali jsme velký krok. Tenhle postup je důležitý pro celou českou házenou a pro mladé hráčky, které nasbírají nové zkušenosti,“ radoval se.

Akorát velký sen, o kterém mluvil před turnajem, se mu i přes český zázrak nesplní. „Norsko bude ve finále a bude hrát proti Dánsku. Když Norsko nebude ve finále, znamená to, že ho vyřadíme ve čtvrtfinále 12. prosince,“ předpovídal před dvěma týdny Dahl.

Dlouho to vypadalo, že v úterý ve vyprodané hale v Trondheimu na svou rodnou zem narazí, jenže domácí Norsko na závěr skupiny nečekaně padlo s Francií 23:24. A tak Češky vyzvou od 17:30 hodin právě Francii, kterou dokázaly v posledním vzájemném střetnutí loni v dubnu v kvalifikaci na mistrovství Evropy porazit 31:30. „Dost mě to překvapilo. Francie ukázala sílu, ale čekal jsem, že Norsko využije domácího prostředí,“ poznamenal 53letý trenér.

Postup mezi nejlepší osmičku má navíc další velmi podstatný bonus, o kterém se vlastně moc nemluvilo. Poprvé v historii se české házenkářky probojovaly do olympijské kvalifikace. „Hráčky se na to nesoustředily. Kdybych to před nimi vytáhl, mohlo by je to svázat,“ mínil Dahl.

Teď už to ale může říct nahlas. Reálná šance zahrát si na největší světové sportovní akci, kam postoupí jen dvanáctka nejlepších házenkářských týmů, existuje. „Skvělý pocit. Budeme hrát o něco velkého, to jsme moc chtěly,“ libovala si Malá. „Olympiáda je to nejvíc, co může člověk v kolektivním sportu zažít,“ souhlasila i spojka Markéta Jeřábková.

Foto: David Švarc/Česká házená

Kouč české házenkářské reprezentace Bent Dahl.

Olympijská kvalifikace je na programu od 11. do 14. dubna 2024. Dvanáct uchazečů, z toho hned osm silných celků z Evropy, se rozdělí do tří skupin po čtyřech týmech. Do Paříže postoupí dva nejlepší z každé skupiny.

Účast na olympiádě už mají vedle pořadatelské Francie jistou i kontinentální šampioni Norsko, Brazílie, Angola a Jižní Korea. Letenku do Paříže si zajistí i šampion z probíhajícího mistrovství světa (v případě vítězství Norska nebo Francie připadne místenka poraženému finalistovi, případně třetímu týmu).

Do olympijské kvalifikace se díky kontinentálním šampionátům už probojovaly Kamerun, Japonsko, Argentina a Paraguay. Šest míst včetně toho pro Česko připadne i nejlepším z aktuálního mistrovství, už s jistotou to budou pouze celky z Evropy. Poslední dvě pozice patří dvěma nejlepším týmům z Evropy, které by se jinak do kvalifikace neprobojovaly.

Reklama