Hlavní obsah

Neuvěřitelné! Výkon na hranici možností, žasla Kudláčková. Euforie končí snídaní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S oprátkou na krku podaly české házenkářky nejlepší výkon pod norským trenérem Bentem Dahlem. Když už neměly kam uhnout, porazily silné Španělsko jasně 30:22 a udržely se ve hře o senzační postup do čtvrtfinále, kterým by vyrovnaly historické maximum na mistrovství světa. „Veliká vzpruha. Dokázaly jsme si, že můžeme hrát s kýmkoliv,“ radovala se brankářka Petra Kudláčková. Jenže národní tým i přes výhru nemá nic ve svých rukách.

Foto: David Švarc/Česká házená

Brankářka české házenkářské reprezentace Petra Kudláčková vychytala výhru nad Španělskem.

Článek

Reprezentantky se mohou o gólmanky na šampionátu opřít. Kudláčková zazářila 18 zákroky se 46procentní úspěšností. „Jeden z nejlepších výkonů kariéry. Budu na něj vzpomínat ráda,“ připustila 29letá brankářka pražské Slavie a vyzdvihla skvělé představení celé defenzivy.

„Bylo to něco neuvěřitelného. Na hranici našich možností. Smekám před všemi holkami,“ chválila. Španělky proti české obraně působily někdy až zoufale. „Trápily se. Že si s nimi poradíme až takhle jednoznačně, to jsem moc nečekala,“ připustila.

Další klíč k nečekanému vítězství? Opět skvělý výkon opor v ofenzivě. Veronika Malá sedm gólů, Charlotte Cholevová osm a Markéta Jeřábková dokonce devět. Všechny tři se tím dostaly do top pětky kanonýrek mistrovství, Jeřábková dokonce vévodí celé tabulce. „Do zápasu jsme šly s tím, že chceme vítězství. Na nic jiného jsme nemyslely a jsem strašně ráda za celý tým, za každou hráčku, jaký zápas jsme odehrály,“ oceňovala úderná 27letá spojka.

Velké emoce na sobě ale znát nedala. „Zůstaňme nohama na zemi,“ varovala. „Vyhrály jsme první zápas proti favoritovi, který se v uvozovkách nečekal. Šampionát je rozjetý fajn a může se toho dít spoustu, ale postup je pořád daleko. Nenechme se uchlácholit,“ upozornila Jeřábková.

Užít si velké vítězství házenkářky moc času nemají. „Ale večer jsem je nechal si ho pořádně vychutnat,“ usmál se norský kouč Dahl. „Na snídáni už však euforie končí. Začíná práce od nuly. Ještě jsme ničeho nedosáhli. Ale teď máme výrazně lepší pozici,“ poznamenal.

Hráčky za výkon proti Španělsku jen chválil. „Jedním slovem úžasné. Jsem na tenhle tým ohromně hrdý. Rozhodně největší výhra, co jsem u týmu. Ale možná i jedna z největších v mé trenérské kariéře,“ rozplýval se 53letý Dahl.

Foto: David Švarc/Česká házená

Kouč české házenkářské reprezentace Bent Dahl slaví vítězství nad Španělskem.

Stále tak může věřit v sen, o kterém hovořil před startem šampionátu. Ve čtvrtfinále narazit na „své“ Norsko a ideálně ho i vyřadit. Jenže Češky se sice k postupu mezi nejlepší osmičku výrazně přiblížily, ale stále ho nemají ve svých rukách.

Jaká je tedy postupová matematika? Hodně složitá. Národní tým má tu nevýhodu, že po nedělním utkání s Brazílií (od 14:15 hodin) ještě nebude vědět, na čem je. O osudu českých házenkářek totiž rozhodne až následný souboj dosud stoprocentního Nizozemska se Španělskem.

Jestliže reprezentantky dokáží jihoamerického soka jakýmkoliv způsobem zdolat, postoupí za předpokladu, že Španělsko nezvítězí o čtyři a více branek. Pokud by Španělsko vyhrálo o tři, bude záležet, jestli v utkání nastřílí více než 28 branek. Za takové konstelace by český výběr také ostrouhal.

V případě české remízy je k postupu nutné, aby Španělsko nevyhrálo. Když národní tým prohraje o jednu až čtyři branky, nemusí ještě věšet hlavu a bude doufat v nizozemské vítězství. Pokud ale Češky padnou o pět a více gólů, šampionát pro ně s jistotou končí. „O postup se popereme. Když zopakujeme tenhle výkon, nemám o nás strach,“ dodala Kudláčková.

Reklama