Hlavní obsah

Trpaslík šokoval giganta! Přímo na stadionu slavila desetina národa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovství Evropy házenkářů napsalo neuvěřitelný a nádherný příběh. Faerské ostrovy, malé souostroví v Atlantském oceánu, kde žije jen něco přes padesát tisíc lidí, dokázaly uhrát remízu 26:26 s Norskem, jedním z nejlepších týmů světa. Navzdory tomu, že v utkání ani jednou nevedly a ještě půlminutu před koncem prohrávaly o dva góly. S hráči pak přímo na stadionu v Berlíně slavila desetina celého národa.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Házenkáři Faerských ostrovů uhráli na mistrovství Evropy šokující remízu s Norskem.

Článek

Faeřané se probojovali na vrcholnou akci poprvé v historii. Solidní výkon předvedli už proti Slovinsku, s nímž padli o tři góly. A potrápit také chtěli i Nory, dvojnásobné vicemistry světa z nedávných let. Ačkoliv se ani jednou nedostali do vedení, stále se drželi na dostřel.

Když však ještě dvě minuty před sirénou prohrávali o tři trefy, vypadalo to s jejich nadějemi na překvapení bídně. V závěru však předvedli úžasnou stíhací jízdu. „Pořád jsme bojovali. To nás symbolizuje, nikdy se nevzdáváme,“ oceňoval i pivot Teis Horn Rasmussen.

Jen 24 sekund před koncem Faeřané snížili na 25:26, hned po norském timeoutu vybojovali míč a Elias á Skipagötu, spoluhráč Tomáše Mrkvy z německého Kielu, byl v brejku faulován. Následnou sedmičku proměnil a spustil ohromnou euforii celé malinké ostrovní zemičky. „Cítím se úžasně, je splněný sen tady vyhrát. Teda ne vyhrát, ale tohle je pro nás vítězství, uhrát bod proti Norsku,“ usmíval se šťastný hrdina.

Obrázky z faerského křepčení obletěly celou planetu. Vždyť přímo v berlínské Mercedes-Benz Areně fandilo svým oblíbencům přibližně pět tisíc fanoušků, kteří přiletěli z Faerských ostrovů na celý šampionát. To je celkem desetina národa! „Větší podporu jsem v životě neviděl. Celá země teď sleduje házenou,“ vykládal nadšený Rasmussen.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Přímo v hale Faeřany podporovalo pět tisíc fanoušků.

Faerští příznivci skutečně vzali Berlín útokem a udivují házenkářský svět. „Jsou naprosto blázniví. Už jen kvalifikovat se na tenhle šampionát byl historický moment, ale na tenhle den se na Faerských ostrovech nikdy nezapomene,“ líčil dánský kouč týmu Peter Bredsdorff-Larsen. „Odehráli jsme nejlepší reprezentační zápas v životě,“ souhlasil i pivot Rasmussen.

Výběr z autonomního státu spadajícího pod Dánsko jde neuvěřitelně nahoru. S věkovým průměrem pouhých 24,5 let ukazuje ohromný potenciál. Rozhodně nejde o takového trpaslíka, jak by se podle počtu obyvatel a rozlohy mohlo zdát. To notabene hráči Ovčích ostrovů, jak se v překladu země jmenuje, ukázali před necelými třemi roky, kdy v kvalifikaci o mistrovství Evropy porazili i český tým.

Většina reprezentantů působí v norských, dánských nebo švédských soutěžích. Dva z nich se probojovali dokonce i do německé bundesligy, nejlepší soutěže světa. „Ale samozřejmě je takový výsledek překvapením,“ věděl trenér.

Faeřané si remízou udrželi šanci na senzační postup. Nemají ho však zdaleka ve vlastních rukách. V pondělí potřebují porazit Polsko a doufat, že Norové padnou se Slovinskem. A dále by šli jen v případě lepšího skóre, které mají aktuálně o 14 gólů horší než Norsko. „Rozhodně však uděláme maximum,“ přislíbil kouč Bredsdorff-Larsen.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.