Hlavní obsah

Česko - Řecko 29:20Vítězná rozlučka s Mnichovem. Házenkáři přejeli Řecko, ale nepostupují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už bez naděje na postup do hlavní fáze mistrovství Evropy šli čeští házenkáři do závěrečného duelu skupiny. Proti Řecku od 20. minuty naprosto dominovali a došli si pro jednoznačné vítězství 29:20. Díky výhře obsadili třetí místo tabulky, které jim zaručilo nasazenou pozici pro los květnové baráže mistrovství světa, jenž je na programu na konci ledna. „Tahle výhra byla důležitá. Motivace zahrát si na MS je obrovská. Naposledy jsme tam byli před deseti lety, já osobně nikdy,“ říkal brankář Tomáš Mrkva.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Radost českých házenkářů Matěje Havrana (vpravo) a Jakuba Štěrby.

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - Národní tým vstoupil do utkání v pozměněné sestavě. Dominik Solák chodil vedle obrany i do útoku, na střední spojku se přesunul Klíma. Na levém křídle působil Trkovský. Nemocný Babák ze sestavy vypadl, nahradil ho Mořkovský.

Čeští reprezentanti měli od první minuty mírně navrch, ale Mrkvovi prošly do brány chytatelné střely ze spojky. Když však poté český gólman vychytal tři stoprocentní šance z pivota a Hrstka přichystal parádní nahazovačku pro Jakuba Štěrbu, národní tým mírně odskočil. „Oceňuju, jak jsme k zápase po porážce s Portugalskem všichni přistoupili a jak jsme se psychicky naladili,“ chválil kapitán Mrkva.

Ten poté zavřel branku a celkově si připsal 18 zákroků s úžasnou 54procentní úspěšností. „Vyměnil bych to za lepší úspěšnost v předchozích duelech, ale jsem rád, že jsem mohl klukům pomoct,“ podotkl zkušený 34letý gólman.

Díky němu svěřenci Xaviera Sabateho v posledních deseti minátch první půle výrazně odskočili. Od stavu 7:6 se střelecky dařilo spojkám a především křídelníku Štěrbovi, který předvedl i příkladný návrat do obrany a skvělou rybičkou vybojoval míč. Češi tak navyšovali své vedení a po přesné trefě Soláka šli do kabin za stavu 15:8.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Český házenkářský reprezentant Jakub Štěrba při zakončení v duelu proti Řecku.

Druhý poločas už se díky dobré české defenzivě i snadným gólům v útoku proměnil v exhibici. Tomáš Piroch ve 48. minutě zvyšoval už na 25:11, poté český výběr s vědomím vysokého náskoku přeci jen trochu polevil, přesto si došel pro jednoznačné vítězství o devět branek.

„Zakončili jsme šampionát pozitivně, ale samozřejmě žádná velká euforie a nálada na oslavy to není,“ uvědomoval si Tomáš Piroch. „Odehráli jsme velmi dobrý zápas. Obrana byla skvěla, pomohl nám i výkon Tomáše Mrkvy. Díky tomu jsme se dostávali do brejků. Jsem spokojený,“ říkal kouč Sabate.

Čeští házenkáři totiž kvůli prohrám s Dánskem a Portugalskem ze skupiny nepostupují a mistrovství Evropy zakončí na 13. až 16. příčce. O konkrétním umístění rozhodnou úterní duely zbylých skupin.

„Ke spokojenosti, tedy postupu, chyběla jedna výhra. My i fanoušci jsme měli vysoká očekávání. Bohužel jsme je nedokázali naplnit. Nasazení a bojovnost nemůžu upřít, ale nesešla se sportovní forma, někdy chybělo i štěstíčko,“ zhodnotil turnaj Mrkva.

Utkání skupiny F mistrovství Evropy házenkářů v Mnichově:
Česko - Řecko 29:20 (15:8)
Sestava a branky Česka: Mrkva, Hrdlička - Hrstka, Piroch 2, J. Patzel 1, Štěrba 7, Kašpárek 4, Reichl 2, Trkovský 3, Havran 1, Klíma 3, V. Patzel 1, Solák 4, Mořkovský 1, Zeman, Režnický.
Nejvíce branek Řecka: Kederis 5, Boskos 4. Rozhodčí: Eliasson, Palsson (oba Isl.). Sedmimetrové hody: 1/1 - 1/1. Vyloučení: 4:5.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.