Hlavní obsah

Tým se složil, mrzí šéfa házenkářů Zdráhalu. Ve hře je odvolání španělského kouče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká očekávání před turnajem čeští házenkáři nesplnili. I s velkou podporou fanoušků přímo v Mnichově prohráli na mistrovství Evropy s Dánskem, a především poté s Portugalskem, což jim vzalo naději na postup ze skupiny. „Odehráli jsme kvalitně jen poločas a pak se tým složil. Výkony byly výrazně pod našimi možnostmi,“ uvědomuje si prezident Českého svazu házené Ondřej Zdráhala, bývalá spojka a nejlepší střelec Eura 2018.

Foto: Adéla Kvapilová/Česká házená

Prezident Českého svazu házené Ondřej Zdráhala

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje)  Řeší se také otázka budoucnosti španělského kouče Xaviera Sabateho, který schytává od fanoušků velkou kritiku. „Jeho odvolání je ve hře, rozhodnutí přijde brzy,“ prozrazuje 40letý Zdráhala.

Už před závěrečným utkáním s Řeckem je jasné, že český tým ze skupiny nepostoupí. Jak jste vnímal první dva duely?

Pro mě je vždy těžké sledovat zápasy z tribuny, protože tam už člověk nemůže týmu pomoct. Vnímal jsem to ze dvou pohledů. Z dlouhodobého hlediska byl patrný progres. Ale na šampionátu jsme ho vůbec výsledkově nepotvrdili. Někteří hráči nedosáhli na svůj strop. Proti Portugalsku jsme nedali pět sedmiček, prohráli jsme o tři góly. Kdybychom je dali, možná bychom tu seděli v úplně jiném rozpoložení. Ale to je sport.

Předvedl tým výkony pod hranicí svých možností?

Přesně tak. Odehráli jsme kvalitně jen poločas s Dánskem a pak se tým složil. Výkon proti Portugalsku byl výrazně pod našimi možnostmi. Ona je to trošku taková česká mentalita. Nám se hraje lépe, když jsme v pozici jakéhosi outsidera. Ale už před turnajem jsme vnímali, a vypozoroval jsem to i z rozhovorů, které jsem dával třeba dánské televizi, že nás považují za černého koně turnaje. Měli z nás respekt a určitě se na nás připravovali jinak než v roce 2018, kdy jsme Dány dokázali porazit. To ale není omluva. Hráči se musí naučit hrát s tlakem, který na ně je kladen.

Je ve hře předčasné odvolání španělského kouče Xaviera Sabateho? Smlouvu má do konce této sezony.

Ve hře to je, rozhodnutí přijde brzy. Musíme se na to dívat tak, že jakýkoliv trenér, který by případně přišel po Sabatem, by měl velmi krátký čas na přípravu před květnovou kvalifikací na MS. Nemohu rozhodnout sám o tom, zda trenér zůstane, nebo nezůstane. To je věcí výkonného výboru. Je jasné, že výsledkově tam nebylo žádné potvrzení progresu, který jsme si slibovali. Ať už poslední zápas s Řeckem dopadne jakkoliv, asi už nemůže změnit pohled na neúspěch, který se dostavil.

Foto: Ivo Dudek/Česká házená

Španělský kouč české házenkářské reprezentace Xavier Sabate

Můžete alespoň prozradit svůj názor na to, zda by měl trenér Sabate u týmu setrvat, či skončit?

Samozřejmě o tom přemýšlím, že jsme podobný pohled dokázali přenést i do mládežnických týmů. My jsme dvacet let intenzivně pracovali. Vidím změnu v nastavení celkové práce svazu i to, že jsme nebyli na nejvyšších šampionátech, a teď tam máme všechny kategorie, což je obrovským pozitivem. Trenér Sabate dává do své práce 120 procent, ale výsledek na vrcholné akci se nedostavil. To teď převažuje. Za výsledky je zodpovědný vždy kouč. Tyhle dva pocity se ve mně teď mísí.

Kouč schytával kritiku jak za nominaci, v níž se objevilo pouze po jednom křídle na každé straně, tak i za taktiku, v níž nevyužíval prostory křídel ani pivota. Jak jste to viděl vy?

Kouč je od toho, aby určoval strategii a nominaci. Ano, vzít dvě křídla bylo jeho rozhodnutí, trenérům do toho nezasahuju. Ano, teď vidíme, že tam pravděpodobně mělo být víc křídel. Možná by to pomohlo, možná ne. To už se nedozvíme. Je ale pravda, že jsme do křídel skoro nedohrávali. Mohl tam být kdokoliv a stejně by balon nedostal. To je špatně, hru potřebujeme roztáhnout. I to jsme s koučem rozebírali.

Není problémem také to, že Sabate trénuje na plný úvazek elitní polský celek Wisla Plock?

Na rovinu? Takového trenéra bychom si nemohli dovolit na plný úvazek zaplatit. Ve světové házené to jsou úplně jiné částky. Tohle je pro nás jediná možnost, jak mít tak kvalitního zahraničního kouče. Jako problém to nevidím, veškerý svůj volný čas věnuje reprezentaci.

V případě jeho odvolání byste hledali dalšího zahraničního kouče, nebo byste se vrátili k české cestě?

Je to příliš čerstvé. Nerad se rozhoduju v emocích. Všichni z exekutivy už nad tím určitě přemýšlejí. Je špatně, když nemáte plán A, plán B a plán C. Na konkrétní varianty je ale zatím brzy, i když času samozřejmě není mnoho. Už v prvním týdnu po konci mistrovsví to budeme řešit.

Jak se budete snažit utišit kritiku fanoušků, která je po neúspěchu dost hlasitá?

To asi ani nejde. Potřebujeme vyvodit důsledky, abychom tým nastartovali. Všichni musíme převzít zodpovědnost. Trenér Sabate, hráči na hřišti, my jako vedení svazu. Já se nebudu schovávat, fanoušky chápu. Chtějí vidět výsledky, chtějí vidět tým bojovat a vyhrávat. Nasazení bohužel v některých fázích vidět nebylo. Je potřeba, abychom fanoušky v budoucnu byli schopni potěšit a postupovali ze skupiny.

Do Česka chcete přitáhnout vrcholovou házenou, společně s Polskem usilujete o pořádání mistrovství Evropy žen v roce 2026. Získal jste už nějaké informace o tom, jaké jsou šance této kandidatury?

Máme jasné signály a informace z EHF, že volba bude trošku jiná. Běžně volí pořadatele konference, nyní to bude na exekutivě. A ta má jistou vizi, která je trochu odlišná od té naší původní. Je v ní s Českem počítáno, ale bohužel teď nemohu říct nic víc. Myslím si, že naše šance jsou vysoké a šampionát snad dostaneme, ale pravděpodobně v trochu jiné podobě.

Měl by u české házenkářské reprezentace skončit trenér Xavier Sabate?
Ano
76,7 %
Ne
23,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1384 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.