Hlavní obsah

Vážím si možnosti podílet se na přípravě mladých hráčů, říká trenér Říha

Litoměřice

Hodně napilno bude mít v příští hokejové sezóně trenér Miloš Říha mladší. Kromě toho, že pokračuje na postu hlavního kouče prvoligového celku HC Litoměřice, se stal i novým asistentem trenéra Václava Varadi u reprezentační devatenáctky. „Ohromně si vážím toho, že mě svaz oslovil a mohu se podílet na přípravě mladých hráčů,“ řekl Říha mladší v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: HC Stadion Litoměřice

Miloš Říha mladší na lavičce Litoměřic.

Článek

Zůstaňme ale nejprve u litoměřického klubu. V loňské sezóně jste úzce spolupracovali s extraligovým Mountfieldem Hradec Králové. Jak vnímáte fakt, že hradecký tým získal bronz v extralize?

S tamním klubem, kde jsem také působil, vycházím dlouhodobě dobře a jsem rád, že udělali takový úspěch. A jestli k tomu přispěli i hráči, kteří prošli Litoměřicemi, nechci podrobně hodnotit. Myslím ale, že nějakým způsobem určitě ano, a ceníme si toho. Loni na začátku sezóny k nám přišel z Hradce Králové slovenský brankář Patrik Rybár, aby se adaptoval v českém hokeji. A v době, kdy odcházel zpátky do Hradce, chytal výborně. Litoměřice atakovaly šestku prvoligové tabulky. Rybár pak dostal šanci v extralize a už ji nepustil.

Tušil jste, že se prosadí a bude zářit v play off extraligy?

Osobně jsem nečekal, že to Rybár dotáhne takhle daleko. Ale točili se u nás během sezóny i jiní hradečtí hráči - například útočníci Kopta, Nedvídek, Veselý, Dvořák, někteří další sehráli třeba jen dva zápasy. A když měl Hradec marodku, tak dostali příležitost v extralize. Z Litoměřic si za Mountfield zahrál bek Pavlas, takže má taky extraligový bronz.

Zdá se, že nyní budou Litoměřice vycházet i ze spolupráce s extraligovým Litvínovem.

Na Hradec máme stále vazby. A uvidí se, jestli jejich mladí hráči setrvají doma, nebo kluci, kteří byli v Litoměřicích loni, se u nás prosadí. Z Litvínova byl v Litoměřicích Jirka Šlégr z vedení tamního klubu a probírali jsme s ním budoucnost jejich nadějných hráčů. Litvínovští chtějí, aby prošli tréninkem v Litoměřicích a aby hráli první ligu, kde by dostali prostor. Ale bude záležet na nich.

Zvažoval jste po minulé sezóně i jiné nabídky? A co vás přimělo setrvat v Litoměřicích?

Řešil jsem nějaké věci, konkrétně zahraničí a v jednu chvíli i extraligu. Nakonec se mi líbilo, že mohu dál pracovat v Litoměřicích, a ještě být u reprezentační devatenáctky. Je to přechodový můstek do dvacítky, se kterou devatenáctka spolupracuje. Vážím si oslovení ze strany svazu. Už jsem mluvil i s hlavním trenérem devatenáctky Václavem Varaďou z Třince. Manažerem reprezentačního týmu je Jan Fišera, generální manažer litoměřického klubu. Koncem července máme s hráči první sraz na Slovensku.

Bavil jste se o nové roli v rámci reprezentačního úseku i se svým otcem Milošem Říhou starším? Přece jen je nesmírně zkušeným trenérem.

Ano, a doporučoval mi tuto variantu s klubovým angažmá a působením u juniorské reprezentace. Otec dlouho pracoval v zahraničí, momentálně je ve Slovanu Bratislava v KHL.

Reklama

Související témata: