Hlavní obsah

Český hokej truchlí, zemřel Petr Klíma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hokej truchlí. Ve čtvrtek 4. května jej zasáhla velmi smutná zpráva. Ve věku 58 let náhle zemřel bývalý hokejový útočník Petr Klíma. Příčiny úmrtí zatím nebyly zveřejněny.

Foto: Vlastimil Vacek , Právo

Petr Klíma na snímku během letošní únorové exhibice k 25. výročí od vítězství na ZOH v Naganu.

Článek

Klíma s hokejem začínal v Litvínově, kde si talentované levé křídlo premiérově zahrálo československou nejvyšší soutěž (v sezoně 1981/82). V letech 1983 až 1985 působil v rámci vojenské služby v Dukle Jihlava a v obou sezonách slavil titul mistra republiky. Spolu s Petrem Rosolem a Vladimírem Kamešem vytvořili v Dukle pod vedením trenéra Stanislava Neveselého legendární útočnou trojici.

"S velkou bolestí v srdci oznamujeme, že nás nečekaně opustil Petr Klíma. Legendární Kozel, vítěz Stanley Cupu a jedna z největších postav litvínovské hokejové historie," uvedli zástupci Litvínova.

"Je to nečekaná zpráva, blesk z čistého nebe. Zdráhám se uvěřit tomu, že to je pravda. Bohužel, takový je život. Nevím, co se mu stalo, jestli infarkt. Smutné. Šok. Prožili jsme toho spoustu. Fakt nemůžu uvěřit, že už tady není," reagoval na zprávu o Klímově úmrtí Rosol v rozhovoru pro server iDNES.cz.

Zavzpomínal, jak si s ním na ledě rozuměl. "Hráli jsme spolu poslepu. To je nejvýstižnější pojmenování. On byl vynikající bruslař. V tu dobu levé křídlo bránilo, ale Petr uměl nejen dozadu, ale i dopředu. Dával plno gólů. Odbruslil si to," uvedl Rosol.

Po emigraci v roce 1985 vstoupil Klíma do organizace Detroit Red Wings, která jej už dříve draftovala. V dresu Rudých křídel působil necelých pět sezon, následně byl vyměněn do Edmontonu Oilers, se kterým hned slavil zisk Stanley Cupu. Poté zamířil do Tampy Bay, kde strávil následující tři roky. Prošel také organizacemi Los Angeles Kings, Pittsburgh Penguins a znovu pak oblékal i dres Edmontonu. V NHL odehrál celkem 13 sezon

Pověst skvělého střelce potvrzoval Klíma opakovaně. Šestkrát za sezonu nastřílel v NHL přes třicet branek. Kariéru ukončil definitivně po extraligové sezoně 2002/03.

Klíma reprezentoval Československo pouze před svojí emigrací do USA v roce 1985. S reprezentací do 18 let získal na mistrovství Evropy 1982 ve Švédsku stříbro. S dvacítkou absolvoval dvě MS a opět mu vždy cinkla medaile (stříbro a bronz). V seniorské reprezentaci odehrál jeden významný turnaj – Kanadský pohár 1984, kde však obsadil československý tým předposlední páté místo.

V elitní kanadsko-americké lize odehrál 786 zápasů, ve kterých vstřelil 313 branek a přidal 260 asistencí. Dalších 95 utkání s bilancí 28 gólů a 24 asistencí přidal v play off. Synové Kelly a Kevin hrají českou extraligu ledního hokeje. Kevin je hráčem Hradce Králové, Kelly v minulých dnech vyměnil dres Mladé Boleslavi za Liberec.

Reklama

Související témata: