Hlavní obsah

Do Švédska jej přivedly daňové zákony. Zámorský se do Örebra těší i na slovenského baviče

Praha

Poslední dny jsou pro něj pořádně hektické. V pátek se hokejový obránce Petr Zámorský dohodnul na konci angažmá ve finském Blues Espoo, o víkendu jej čekalo balení a v pondělí už let do Prahy k reprezentačnímu dvojutkání s Ruskem. Po něm zamíří zpátky na sever Evropy. Ale už do Švédska, jelikož se loňský extraligový mistr se Zlínem domluvil na pokračování kariery v Örebru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový obránce Petr Zámorský.

Článek

Jak se vlastně váš konec v Espoo zrodil?

Trenér vsadil na jiné hráče, já jsem naopak chtěl dostávat víc času při přesilovkách, což se nestalo. V Espoo navíc neměli extra peníze, takže mi řekli, že pokud mám nějakou lepší nabídku, můžu odejít. Byla to víceméně oboustranná dohoda, rozešli jsme se v dobrém.

Proč jste nezamířil do jiného klubu ve Finsku?

Chtěl jsem, kvůli tamním daňovým zákonům to ale nebylo možné.

Jakto?

Daňové zákony přesně neznám, řešil to můj agent. Ale měl jsem smlouvu na sedm měsíců, a kdybych šel jinam do Finska, musel by za mě nový klub platit vyšší daně. A to nikdo nechtěl.

Generální manažer Örebra Pontus Gustafsson vás ihned po přestupu vychvaloval. Těšíte se na tuto výzvu?

Moc, a doufám, že má mise bude úspěšná. Co jsem tak Örebro sledoval, tak hrajou parádně, v tabulce jsou nahoře a mají ambice dojít v play off daleko. Už jsem se o tom bavil s Krejčou, získával jsem od něj nějaké informace.

Je velká výhoda, že za klub hraje právě Jakub Krejčík, další reprezentační obránce?

Určitě, navíc tam působí i slovenský brankář Július Hudáček. Ve Finsku jsme byli s přítelkyní sami, protože Honejs (útočník Antonín Honejsek) odešel hned na začátku sezóny. Bylo to takové zvláštní.

Zmínil jste gólmana Hudáčka. Zaznamenal jste jeho netradiční pozápasové oslavy s fanoušky?

Koukal jsem na internetu, jak jezdil na rolbě, přijel na led na saních nebo naposledy na běžkách. I Krejča mi potvrdil, že je to takový showman. V loňské sezóně proti mně hrál za Pardubice a vím, že už tehdy předváděl podobné kousky.

Co dalšího jste si od Krejčíka zjišťoval?

Hlavně mi říkal, že je tam se vším spokojený. Město není nijak extra velké, bydlí tři minuty od stadiónu, který je parádní. Stejně jako zázemí. Mělo by to být bez problému.

Očekáváte, že hokej ve Švédsku bude od toho finského odlišný?

Počítám s tím. Finská liga byla nahoru dolů, tady čekám techničtější hokej. Ale uvidíme po prvním zápase, to už budu zkušenější.

Ještě předtím vás ale čekají dva reprezentační duely s Ruskem. Jako jeden z mála jste i na třetím turnaji sezóny. Těší vás taková důvěra od trenéra Růžičky?

Za každou nominaci, v níž se objeví mé jméno, jsem nesmírně rád. Moc si toho vážím. Každý takový top zápas mě v kariéře posouvá dál a dodává mi zkušenosti. Snažím se od parádních spoluhráčů vzít nejvíc, co můžu.

Cítíte, že s každou další nominací se zvyšuje i šance startovat na domácím mistrovství světa?

Vždycky se soustředím na nejbližší turnaj, abych na něm hrál co nejlíp. Nechci říkat, že mistrovství je daleko, ale nějaký čas ještě je, navíc mám teď před sebou nové angažmá.

Sledujete na dálku Zlín, se kterým jste vloni získal mistrovský titul?

Snažím se dívat na každý jeho zápas. Ať už na on-line reportáž nebo na živý přenos, když nějaký najdu. S klukama jsem v kontaktu a myslím, že po parádní šňůře zápasů už si předkolo play off určitě pohlídají. Krize ze začátku je pryč, už chytili druhý dech.

Reklama

Související témata: