Hlavní obsah

Hadamczik ukázal na Nedvěda. V téměř čtyřiceti bude na Karjale kapitánem

PRAHA

Devětatřicetiletý Petr Nedvěd se vrátil po patnácti letech do reprezentace, dvacetiletý Jakub Orsava poprvé otevřel dveře šatny, kde se schází nejlepší. Byl mezi nimi rozdíl jedné generace. Přesto mají jedno společné. Český hokejový tým se v úterý sešel v Praze před úvodním turnajem sezóny. Oni dva nechyběli. Ve čtvrtek zahájí pod trenérem Aloisem Hadamczikem další sezónu. První soupeř Švédsko na Karjala Cupu, úvodní podnik Euro Hockey Tour.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Alois Hadamczik na tréninku reprezentace

Článek
Fotogalerie

„Až na Petra Vránu, který má naražená žebra, by měli být všichni v pořádku,“ řekl v poledne reprezentační trenér Alois Hadamczik. Po tréninku ale zraněné žebro Vránu nakonec vyřadilo. Místo něho by měl být povolán Lukáš Pech z Karlových Varů. Kouč také prozradil jméno kapitána. Tím se stane za pár týdnů čtyřicetiletý Petr Nedvěd.

Trenér Alois Hadamczik na tréninku reprezentace foto: Právo/Petr Horník

„Pokud se díváte na výkonnost, tak není co řešit. Začal jsem o jeho nominaci přemýšlet a on nabídku přijal s nadšením jako mladík, který chce něco dokázat, to je pozitivní. Je to hráč, který má velké zkušenosti a může je předávat,“ vysvětlil své rozhodnutí kouč.

Nedvěd, kapitán Liberce a nejproduktivnější hráč extraligy, hrál naposledy za Českou republiku na Světovém poháru v roce 1996. Poznal ale i národní tým Kanady, za který nastoupil na olympijských hrách v Lillehammeru. Nyní splnil limit čtyři roky v české soutěži a mohl být povolán.

„Jsem rád, že tady můžu být, po nedělním zápase jsem se trochu nemohl dočkat. Některé kluky znám, jiné jen z televize a novin. Doufám, že vytvoříme za krátkou dobu dobrou partu,“ přijel s dobrou náladou nejstarší muž týmu.

Petr Nedvěd na srazu hokejové reprezentace foto: Právo/Petr Horník

„Jde o rozhodnutí trenérů, velice krátce jsme o tom hovořili. Asi to vyplynulo z toho, že jsem nejstarší. Jako dárek k narozeninám to ale neberu.  Skoro je neslavím, už jich bylo tolik, že to je zbytečný. Je to pořád stejný. Ale jsem šťastný, je pro mě čest reprezentovat nároďák a naši zem,“ dodal.

Program národního týmu na turnaji Karjala
Čtvrtek 10.11. - 19:00Švédsko - Česko (Fjällräven Center, Örnsköldsvik)
Sobota 12.11. - 16:00Česko - Finsko (Hartwall Areena, Helsinky)
Neděle 13.11. - 12:00Česko - Rusko (Hartwall Areena, Helsinky)

Do O2 Areny zavítal také Jakub Petružálek, nejproduktivnější hráč Kontinentální ligy, útočník Chabarovsku a nováček v reprezentaci. „Jedna věc je očekávat, druhá věc je, jestli pozvánka přijde. V reprezentaci pro chlapy jsem poprvé, nemám moc velké očekávání, je to lepší, potom může být člověk mile překvapen,“ prozradil útočník, který prožívá angažmá blízko hranic s Čínou.

Petr Vrána (vlevo) a Jakub Petružálek na tréninku hokejové reprezentacefoto: Právo/Petr Horník

Ze stejného klubu dorazil i Petr Vrána, třetí nejproduktivnější hráč KHL, ten ale vydržel jen zahajovací trénink. Nejlepší čísla si z nejsledovanější evropské soutěže přivezl brankář Jakub Štěpánek z Petrohradu. S ním zažíval první pocity v reprezentačním výběru Marek Trončinský z Liberce. Z Českých Budějovic dorazil i Aleš Kotalík, kterému na začátku sezóny nedopadlo angažmá v Buffalu a zamířil na jih Čech.

Z původní sestavy, kterou trenér oznámil minulý týden, vypadli obránci Martin Škoula, Lukáš Krajíček a útočník Ivan Rachůnek. Za ně byli povolání Lukáš Zíb, Tomáš Mojžíš a poprvé také Jakub Orsava.

Na Karjale Česko ještě nevyhrálo 

V úterý ještě nedorazil kapitán Pardubic Per Koukal, kterého večer ještě čeká zápas ve Vítkovicích. „Pardubice si trvaly na svém. Je to dost nešťastné. Myslím, že to je nešťastný postup ředitele extraligy, dávat zápas na tuto dobu,“ byl nespokojený Hadamczik, který očekává na severu Evropy tři těžké zápasy.

„Hrajeme ve Švédsku, potom ve Finsku, ale každý turnaj je těžký, nechceme se vymlouvat. Nominovali jsme hráče, je to pro ně výzva. Věřím, že vytvoří jednolitý tým,“ dodal.

Trénink české hokejové reprezentace v Prazefoto: Právo/Petr Horník

České výsledky na finském klání nepatří k nejlepším. Národní tým tento turnaj nikdy nevyhrál a v posledních dvou ročnících skončil poslední. Šestkrát národní mužstvo skončilo druhé, naposledy v roce 2009.

Národní tým odletí ve čtvrtek do Švédska, kde v prvním zápase Euro Hockey Tour odehraje zápas s tamní reprezentací. Den poté odletí do Finska, kde sehraje utkání s Finskem a v neděli s Ruskem.

Česká nominace na turnaj Karjala
Brankáři: Jakub Štěpánek (Petrohrad, KHL), Jakub Kovář (České Budějovice).
Obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa, KHL), Petr Čáslava (CSKA Moskva, KHL), Martin Ševc (Färjestad, Švédsko), Tomáš Mojžíš (Turku, Finsko), Marek Trončinský (Liberec), Lukáš Zíb (Třinec).
Útočníci: Petr Nedvěd (Liberec), Jakub Petružálek (Chabarovsk, KHL), Jiří Novotný (Astana, KHL), Jakub Klepiš, Marek Kvapil (Dynamo Moskva, KHL), Petr Průcha (Petrohrad, KHL), Zbyněk Irgl (Minsk, KHL), Petr Vampola (Timra, Švédsko), Aleš Kotalík (České Budějovice), Petr Hubáček (Brno), Petr Koukal (Pardubice), Martin Adamský, Jakub Orsava (oba Třinec), Lukáš Pech (Karlovy Vary)

Reklama