Hlavní obsah

Hokejisté Švédska mají v kádru do Moskvy čtyři debutanty, Finové berou osm nováčků

Stockholm/Helsinky

Čtyři debutanty nominoval do kádru na Channel One Cup v Moskvě trenér hokejistů Švédska Rikard Grönborg. První starty si při druhém dílu Euro Hockey Tour (EHT) mohou připsat obránci Sebastian Aho ze Skelleftey, Andreas Borgman z HV 71 a útočníci Fredrik Händemark z Malmö a Oskar Lindblom z Brynäs.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Nejvíce zkušeností mají ve švédském kádru se 77 starty v reprezentaci útočník Linus Omark z Ufy a obránce Johan Fransson ze Ženevy, který je stejně jako zadák Erik Gustafsson z Omsku mistrem světa z roku 2013 z domácího šampionátu ve Stockholmu.

Švédové, kteří na listopadovém turnaji Karjala skončili bez bodu poslední, vstoupí do Channel One Cupu ve čtvrtek 15. prosince zápasem proti domácímu Rusku. O dva dny později je čeká Finsko a v neděli ČR.

Finové nominovali osm nováčků

Osm nováčků zařadil do nominace na Channel One Cup finský kouč Lauri Marjamäki. Debutovat budou při druhém dílu série Euro Hockey Tour obránci Ari Gröndahl z celku Sport Vaasa, Miika Koivisto z Jukuritu Mikkeli, Niko Mikkola z KalPy Kuopio, Rasmus Rissanen z Jokeritu Helsinky, Valtteri Kemiläinen a útočník Henrik Haapala z Tappary Tampere a další forvardi Roope Hintz z IFK Helsinky a Simon Suoranta z Ässätu Pori.

Ve finském týmu dostane prostor řada hráčů bez zkušeností z velkých mezinárodních akcí. Výjimkou je obránce Sami Lepistö z Ufy, který nechyběl na zářijovém Světovém poháru v Torontu a je i mistrem světa z roku 2011 z Bratislavy.

Zlato před pěti lety získal z kádru pro Channel One Cup také útočník Jani Lajunen z Tappary Tampere. Z dalších hráčů už mají zkušenosti z mistrovství světa jen brankář Joni Ortio ze švédské Skelleftey a útočníci Teemu Hartikainen z Ufy, Joonas Kemppainen z Novosibirsku a Oskar Osala z Magnitogorsku.

Finové, kteří na domácím turnaji Karjala skončili se třemi body třetí, vstoupí do Channel One Cupu ve čtvrtek 15. prosince doma v Helsinkách zápasem proti Čechům. Po přesunu do Moskvy je čeká o dva dny později severské derby se Švédskem a v neděli domácí Rusko.

Nominace hokejistů Švédska na Channel One Cup:
Brankáři: Viktor Fasth (CSKA Moskva/KHL), Henrik Karlsson (Astana/KHL),
Obránci: Sebastian Aho (Skelleftea), Simon Bertilsson (Brynäs), Andreas Borgman (HV 71), Magnus Nygren (Färjestad), Oscar Fantenberg (Soči/KHL), David Rundblad (Curych/Švýc.), Johan Fransson (Ženeva/Švýc.), Erik Gustafsson (Omsk/KHL),
Útočníci: Fredrik Händemark, Andreas Thuresson (oba Malmö), Oskar Lindblom, Pathrik Westerholm (oba Brynäs), Simon Önerud (HV 71), Alexander Bergström (Karlskrona), Daniel Brodin (Djurgaarden), Johan Ryno (Färjestad), Robert Rosén (Växjö), Patrik Zackrisson (Lugano/Švýc.), John Norman (Nižnij Novgorod/KHL), Carl Klingberg (Zug/Švýc.), Linus Omark (Ufa/KHL), Mario Kempe (Podolsk/KHL).
Nominace hokejistů Finska na Channel One Cup:
Brankáři: Joni Ortio (Skelleftea/Švéd.), Harri Säteri (Podolsk/KHL)
Obránci: Teemu Eronen (IFK Helsinky), Ari Gröndahl (Sport Vaasa), Valtteri Kemiläinen (Tappara Tampere), Miika Koivisto (Jukurit Mikkeli), Mikko Lehtonen (KooKoo Kouvola), Niko Mikkola (KalPa Kuopio), Rasmus Rissanen (Jokerit Helsinky/KHL), Sami Lepistö (Ufa/KHL)
Útočníci: Henrik Haapala, Jani Lajunen (oba Tappara Tampere), Antti Erkinjuntti (Pelicans Lahti), Roope Hintz (IFK Helsinky), Jesse Mankinen (KalPa Kuopio), Joonas Nättinen (Jyväskylä), Simon Suoranta (Ässät Pori), Miro Aaltonen (Podolsk/KHL), Teemu Hartikainen (Ufa/KHL), Joonas Kemppainen (Novosibirsk/KHL), Oskar Osala (Magnitogorsk/KHL), Harri Pesonen (Lausanne/Švýc.)

Reklama

Související témata: