Hlavní obsah

Hokejistky touží v Liberci po diváckém rekordu. V Ottawě se nám klepaly nohy, popisuje kapitánka Tejralová šílenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před měsícem v Kanadě zažila kapitánka české hokejové reprezentace Aneta Tejralová divácký rekord na ženském profesionálním hokeji. A teď věří, že boom v ženském hokeji se odrazí i v návštěvnosti v Liberci na Euro Hockey Tour a padne tuzemské maximum. „Něžnou“ verzi turnaje hostí Česko vůbec poprvé v historii.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dojatá kapitánka ženské hokejové reprezentace Aneta Tejralová

Článek

Když na začátku ledna nastoupila Aneta Tejralová se svou parťačkou Kateřinou Mrázovou poprvé v nově vzniklé zámořské soutěži hokejistek Professional Women's Hockey League (PWHL), nic podobného dosud nezažila. Na zápas jejího nového týmu Ottawy s Montrealem přišlo 8318 fanoušků, což byla do té doby rekordní návštěva na ženském profesionálním hokeji. Dnes už je zase o dalších pět tisíc vyšší.

„Šlo o unikátní zážitek. Mám na dresu dvojku, takže když nás na začátku vyhlašovali, šla jsem na led první. Diváci začali šílet, včetně malých dětí, holčiček… Přijela jsem na modrou, stála tam, rozhlížela se a říkala si, jaké je to super. A když ke mně přijela další spoluhráčka, jen mi říkala, jak se jí úplně klepou nohy,“ popisuje 28letá kapitánka české hokejové reprezentace elektrizující atmosféru na svém prvním duelu nově vzniklé profesionální ligy žen v zámoří.

„A myslím, že teď v půlce února bude hrát Toronto v hlavní hale NHL, a zápas je vyprodaný, má přijít osmnáct tisíc lidí. Je super, že v severní Americe lidi na ženský hokej chodí, a doufám, že tady taky přijdou,“ zve Tejralová české fanoušky do Liberce, kde se české hokejistky utkají postupně s Německem, Finskem, Švýcarskem a Švédskem. Z předchozích tří turnajů Češky pod kanadskou trenérkou Carlou MacLeodovou dva vyhrály a jednou skončily druhé.

„Chceme překonat divácký rekord, který je aktuálně na ženském seniorském hokeji v České republice 2014 diváků,“ přiznává manažerka ženské reprezentace Tereza Sadilová. Absolutní maximum na ženském hokeji však už dvanáct let drží juniorky. V roce 2012 přišlo v Přerově na Finky 3250 diváků.

„Určitě budeme sledovat počet diváků. Kéž by rekord padl hned v prvním zápase, jenže hrajeme ve čtvrtek a pátek, nejvíc lidí přijde asi až o víkendu,“ poznamenává Tejralová.

Reprezentuje už třináctým rokem a pamatuje tak ještě „pravěk“ v ženském domácím hokeji. „Když si vzpomenu na podmínky předtím, kdy jsme měly třeba jednu bundu na pět let, je to velký rozdíl. I hokej jde nahoru, holky chtějí být lepší a lepší,“ pochvaluje si před startem turnaje, v němž se s parťačkami bude snažit potvrdit nedávné úspěchy českého ženského hokeje v podobě lednového stříbra na MS U18 ve Švýcarsku, kde český výběr porazil Kanadu, a dvou bronzových medailí z posledních dvou světových šampionátů. Když z nich Tejralová na tiskové konferenci viděla ukázky, dojala se k slzám…

„Budeme se snažit hrát, co nejlepší hokej umíme. Jde o první turnaj v České republice, takže doma chceme ukázat, že umíme hrát hokej jako chlapi. Rády hrajeme tyto turnaje EURO Hockey Tour. Bereme to jako rozcvičku před mistrovstvím světa, protože to je jediná příležitost, kdy se před ním můžeme jako tým sejít. A hrajeme doma, takže se moc těšíme,“ říká Tejralová, která je jednou z pěti českých reprezentantek (ještě Křížová, Vanišová, Lásková a Mrázová) působících ve zbrusu nové zámořské soutěži.

Reklama

  Česko - Finsko dnes 18 : 00
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko