Hlavní obsah

Reprezentace sází na zkušené hráče, pozvánku dostali i Frolík a Gulaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sázka na zkušené hráče, žádný prostor pro nováčky. Generální manažer Petr Nedvěd, jenž v úterý odletěl na inspekční cestu za oceán směrem k nominaci na ZOH, složil spolu s koučem Filipem Pešánem národní tým hokejistů pro Channel 1 Cup (16.-19. prosince) i s ohledem, že může nastat varianta, že NHL do Pekingu neuvolní své hráče a olympijský turnaj budou muset odehrát hokejisté z Evropy.

Hokejová reprezentace sází na zkušené. V nominaci jsou i Milan Gulaš či Michael FrolíkVideo: Sport.cz, Český hokej

 
Článek

Na stanovisko NHL se musí čekat do 10. ledna, jak se definitivně vyjádří směrem k Pekingu. „Stále ještě musíme pracovat i s možností, že hráči ze zámoří nepojedou a v takové situaci by tento výběr byl blízký podobě týmu pro olympiádu," říká Pešán. Na rozdíl od Karjaly vybral tentokrát věkově podstatně starší a zkušenější tým. „Je tam řada třicátníků a snad je všem jasné, že kdybychom o nich neuvažovali v souvislosti s olympiádou, tak je nezveme. To platí pro Gulaše, Frolíka, ale i další hráče," uvažuje kouč.

V nominaci figuruje deset hráčů z extraligy, devět krajánků z KHL, tři z finské ligy a po dvou ze Švédska i Švýcarska. Pozvánku nedostal žádný debutant, nejzkušenějšími hráči výběru jsou útočník Jan Kovář (139 reprezentačních startů) a obránce Jakub Krejčík (101). Nejmladším nominovaným hokejistou je teprve 21letý Matěj Blümel.

Nominace české hokejové reprezentace na Channel One CupVideo: Český hokej

„Snažili jsme se nyní pozvat hokejisty, kteří zlepší oslabení a jsou na něj tak trochu specialisty," tvrdí Pešan s odkazem právě na Frolíka, který má angažmá v Lausanne a reprezentoval naposledy na MS 2019. „Doufám, že ani nebude tolik omluvenek jako na minulé akci. Z ideální podoby týmu je mimo hru pouze Roman Červenka, jenž dosud není očkován proti covidu," říká Pešán. Chybí i nejproduktivnější extraligový hráč Filip Chlapík. „Vyzkoušeli jsme si ho minule, teď dostávají prostor další".

Channel 1 Cup má odchytat dvojice gólmanů z KHL, Hrubec s Willem. Třetí nominovaný brankář Mazanec bude k dispozici jen na trénink. „Celou dobu pobytu v Praze si vytvoříme speciální bublinu, která ještě půjdou nad rámec vládních opatření, abychom ničím neohrozili zdraví hráčů a nepřipravili je o poslední možnost zabojovat o olympijskou účast. Režim jsme tedy nastavili tak, že hráči budou komunikovat s médií pouze online," líčí trenér.

Reprezentanti mají sraz už v pondělí 13. prosince, ale nebudou na něm hned všichni. Klok a Šulák dorazí z ruských klubů o den později. Nominovaní sparťané a útočník Špaček z Frölundy se zapojí až ve středu po odehrání odvet Ligy mistrů.

„Se Špačkem počítáme až pro zápasy v Moskvě, když v sestavě nahradí centra Davida Krejčího, jenž odehraje pouze pražský zápas s Finy. Krejčí výrazně převyšuje úroveň české extraligy, u něj můžu bezpečně říct, že určitě bude patřit do jádra olympijské nominace," naznačil Pešán. Jeho svěřenci budou před turnajem trénovat čtyři dny v Praze, nejprve na holešovickém ledě.

Od úterý se národní tým přesune do O2 areny, kde ve čtvrtek 16. prosince sehraje od 18:00 úvodní zápas turnaje s Finskem, na nějž smí přijít jen omezený počet 1000 diváků. Vstupenky ale nejdou vůbec do volného prodeje, míří mezi hokejovou mládež a pro partnery reprezentace. Ihned po utkání české mužstvo odletí do Moskvy, kde v sobotu 18. 12. od 13:30 h SEČ hraje s domácím Ruskem a o den později už v 9:00 h SEČ proti Švédsku. Pátým účastníkem turnaje bude Kanada, s Českem se ale neutká.

Nominace českých hokejistů na turnaj Channel One Cup v Praze a Moskvě (15.-19. prosince):
Brankáři:
Marek Mazanec (Třinec; 2 zápasy)
Šimon Hrubec (Omsk/KHL; 18)
Roman Will (Čeljabinsk/KHL; 14).
Obránci:
David Musil (Třinec; 44 zápasů/0 branek)
Jakub Jeřábek (Spartak Moskva/KHL; 60/5)
Lukáš Klok (Nižněkamsk/KHL; 32/4)
Jakub Krejčík (Dinamo Minsk/KHL; 101/4)
David Sklenička (Jokerit Helsinky/KHL; 56/1)
Jan Ščotka (Jyväskylä/Fin.; 9/0)
Libor Šulák (Vladivostok/KHL; 40/5)
Petr Zámorský (Örebro/Švéd.; 64/2).
Útočníci:
Matěj Blümel (19/6)
Adam Musil (oba Pardubice; 18/2)
Jakub Flek (Karlovy Vary; 25/6)
Michal Řepík (86/27)
Vladimír Sobotka (oba Sparta; 41/9)
Milan Gulaš (České Budějovice; 54/5)
David Krejčí (Olomouc; 34/7)
Andrej Nestrašil (Třinec; 35/6)
Lukáš Jašek (6/1)
Jiří Smejkal (oba Pelicans Lahti/Fin.; 22/2)
Michael Frolík (Lausanne/Švýc.; 49/12)
Tomáš Hyka (Čeljabinsk/KHL; 26/6)
Jan Kovář (Zug/Švýc.; 139/33)
Lukáš Sedlák (Čeljabinsk/KHL; 9/5)
Michael Špaček (Frölunda/Švéd.; 20/2).
Program turnaje:
Středa 15. prosince (Moskva):
16:30, Rusko - Kanada.
Čtvrtek 16. prosince:
16:30, Švédsko - Rusko (Moskva),
18:00, Česko - Finsko (Praha).
Pátek 17. prosince (Moskva):
13:00, Kanada - Švédsko.
Sobota 18. prosince (Moskva):
9:00, Finsko - Kanada,
13:30, Rusko - Česko.
Neděle 19. prosince (Moskva):
9:00, Česko - Švédsko,
13:30, Rusko - Finsko.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články