Hlavní obsah

Ruský hokej si po ostudě pozval Čínu. Padla i silná slova o České republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský hokejový národní tým zatím stále zůstává kvůli invazi na Ukrajinu v mezinárodní izolaci. Na úrovni Euro Hockey Tour to tak bude minimálně do roku 2027. Východní velmoc bude přesto i letos pořádat tradiční prosincový Channel One Cup. Po loňské ostudě nicméně trochu pozmění formát.

Foto: Ruský hokejový svaz

Roman Rotenberg povede na Channel One Cupu ruský výběr do 25 let.

Článek

Loni si Rusko pozvalo na tradiční předvánoční akci reprezentace ze spřátelených zemí Běloruska a Kazachstánu. Zvučnými jmény z KHL nabitá sborná nicméně tehdy nenaplnila očekávání a ve finále před vlastními fanoušky utrpěla šokující porážku v prodloužení s Běloruskem.

Pořádající země na loňský krach možná trochu překvapivě reaguje tím, že ji nebude na turnaji oficiálně reprezentovat regulérní seniorský nároďák, nýbrž výběr označený jako „Rusko 25“, tedy jakýsi tým mladíků do 25 let, který povede muž mnoha funkcí Roman Rotenberg.

Mladší tým má být podle informací z ruských médií mnohem více motivovaný proti slabším protivníkům než klasické áčko s hvězdnými jmény.

Mezi účastníky klání navíc nově figuruje reprezentace další spřátelené země - Číny, která patří na úrovni mistrovství světa do skupiny B, divize 1. V žebříčku IIHF jí patří až 26. místo, třeba za Rumunskem, Litvou a Japonskem.

Ruský server championat.com píše o tom, že s nejlepšími světovými týmy se sborná nemůže utkat „z politických důvodů“.

„Můžete smutnit, jak chcete, nad tím, že nemáme soupeře z předních hokejových zemí. Nechť to ale zůstane na svědomí těch, kteří se schovávají za politické důvody, zatímco většina členů hokejové komunity Švédska, Finska a České republiky se těší, až si bude moct zahrát s Ruskem,“ píše zmíněný server.

Během nedávného turnaje Karjala se všechny čtyři hokejové federace, které se momentálně účastní Euro Hockey Tour, tedy česká, švýcarská, švédská a finská, dohodly na tom, že EHT bude pokračovat ve stejném formátu minimálně do konce sezony 2026/27. Tedy bez Ruska, které do seriálu zasáhlo naposledy v prosinci 2021.

Championat.com navíc očekává, že všechny zápasy sborné s Čínou a spol. budou vyprodané.

Reklama

Související témata: