Hlavní obsah

Miliardářův syn koučem ruské sborné? Za zády se mu všichni smějí, říká hvězda NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský hokejový obránce Calgary Nikita Zadorov nedávno zaujal svět svým jednoznačným odsouzením ruské vojenské agrese proti Ukrajině. Zajímavé jsou ale také jeho postřehy ze zákulisí kabiny ruského národního týmu, zejména co se týče generálního manažera, kouče a vykonavatele dlouhé řady dalších funkcí Romana Rotenberga.

Foto: Profimedia.cz

Roman Rotenberg je mocným mužem ruského hokeje.

Článek

Syn miliardáře Arkadije Rotenberga, jednoho z nejbližších druhů prezidenta Vladimira Putina, se navzdory takřka nulovým hráčským a trenérským zkušenostem rychle vyšvihl do nejvyšších manažerských pozic ve svazu, národním týmu, celé KHL či v SKA Petrohrad a následně i do funkcí trenérských.

Zadorov reprezentoval Rusko na MS 2019 v Bratislavě a 2021 v Rize, a byť na slovenském šampionátu Rotenberg zastával funkci generálního manažera sborné, do trenérského řemesla už tehdy rád zasahoval, přestože nároďák měl na papíře soupisku trenérů ve složení Ilja Vorobjov, Anvar Gatijatulin, Alexej Kudašov a Alexej Žamnov.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Nikita Zadorov z Calgary

Podle Zadorova si Rotenberg nechával říkat „team leader“. „To jsem nikdy předtím ani potom jinde neslyšel. Tu funkci by si měl nechat patentovat,“ smál se Zadorov v rozhovoru pro youtube kanál Jurije Dudě.

„Rotenberg chtěl všechno kontrolovat. Bylo to depresivní. Dokonce vybíral i hudbu, která se bude v kabině hrát. Nikdo jiný nesměl hudbu pouštět. Ani Ovečkin nebo Malkin. Pouštěl nám (píseň) Soldat od Lube. Tomu se říká výběr songu,“ ušklíbl se Zadorov vojáckému šlágru.

Přestože v Bratislavě měla sborná k dispozici super hvězdný tým s nejvyššími ambicemi, nakonec se nedostala do bojů o zlato a odvezla si bronz po vyrovnané bitvě o třetí místo s Českou republikou.

„Měli jsme v kádru Ovečkina, Malkina, Kovalčuka. A pak jsme vypadli s Finskem (v semifinále prohrála sborná 0:1), které nemělo ani jednoho hráče z NHL,“ ohlédl se zpět za čtyři roky starým šampionátem.

„Měli jsme hvězdy, ale jako tým to byl velký bordel. Neměli jsme žádný systém, na mítincích s trenéry byl zmatek. Hlavním měl být Vorobjov, ale Kudašov něco neustále řval a Rotenberg si do toho cpal něco vlastního. V NHL jsou jasné principy na to, jak se připravit na zápas. Studují se slabiny soupeře, jeho přechod do útočného pásma, jak ho napadat. My jsme neměli nic. Řekli nám, že se Finové zatáhnou do ježčí obrany a začali se všichni smát. A to bylo všechno,“ vykládal dále obránce Calgary.

To, že se Rotenberg později stal oficiálně hlavním trenérem Ruska oficiálně, Zadorova nijak nepřekvapilo. Je to podle něj velký fanoušek hokeje. „Jenže ve skutečnosti se mu všichni za jeho zády smějí,“ prozradil.

Reklama