Hlavní obsah

Švédsko - Rusko 1:2 SNRuští hokejisté porazili na Švédských hrách domácí reprezentaci po nájezdech

Hokejisté Ruska porazili na Švédských hrách domácí reprezentaci 2:1 po samostatných nájezdech a vyhráli i osmý zápas v Euro Hockey Tour v sezoně. I potřetí ale sborná přehrála Seveřany až po nájezdech, tentokrát je rozhodl Vladimir Butuzov. V čele seriálu má Rusko náskok deseti bodů na český výběr, se kterým se utká v neděli, a pokud bude bodovat, zajistí si s předstihem celkový triumf v Tour.

Foto: Anders Bjuro/tt, Reuters

Ruští hokejisté porazili na Švédských hrách domácí reprezentaci 2:1 po samostatných nájezdech a vyhráli i osmý zápas Euro Hockey Tour v sezoně.

Článek
Fotogalerie

Domácí reprezentanti měli v úvodu výhodu dvou přesilových her, brankáře Samonova ale výrazněji neohrozili. Podobně dopadla i první početní výhoda Ruska. První výraznější šanci si Seveřané vypracovali až v 15. minutě, gólmana ale také nepřekonali.

Bezbrankový stav se změnil až ve 27. minutě, kdy se prosadil volný Pettersson střelou k levé tyčce. Útočník Växjö mohl po chybě Žuravljova přidat i druhou branku, Samonov byl ale připraven. Švédové měli výraznou střeleckou převahu, přetavili ji ale jen v jednobrankové vedení.

V polovině zápasu překonal Fastha ve švédské brance Kravcov, gól ale rozhodčí neuznali kvůli předešlému faulu Kraskovského. Sbornou to ale dlouho nemrzelo, hosté byli stále více nebezpečnější v útoku a ve 37. minutě Mojsejev vyrovnal. Útočník Podolsku se prosadil při reprezentační premiéře.

Ve třetí části mohli Rusové rozhodnout ve dvou přesilových hrách, druhý gól ale vstřelit nedokázali. Vzájemný zápas se proto stejně jako v Helsinkách a Moskvě prodlužoval. V nastavené pětiminutovce Švédové nepotrestali faul Butuzova, vítěze utkání tak určily samostatné nájezdy. I tentokrát v nich byli úspěšnější Rusové, v soubojích s brankářem uspěl jen Butuzov.

Švédské hokejové hry, součást Euro Hockey Tour:
Švédsko - Rusko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 27. E. Pettersson (Holmberg, Viksten) - 37. Mojsejev (Čibrikov, Šmeljov), rozhodující nájezd V. Butuzov. Rozhodčí: Sjöqvist, Holm - Yletyinen, Nyqvist (všichni Švéd.). Vyloučení: 3:4, navíc E. Pettersson (Švéd.) 10 min. Bez využití. Bez diváků.
Švédsko: V. Fasth - N. Lundkvist, Sellgren, J. Persson, Backström, A. Lundberg, A. Johansson - Friberg, Bengtsson, Hallander - Viksten, Holmberg, E. Pettersson - Sandberg, Fröberg, Olofsson - Berggren, Wingerli, Frödén. Trenér: Johan Garpenlöv.
Rusko: Samonov - Alexejev, Minulin, Pylenkov, Zborovskij, Kirsanov, Žuravljov, Misjul - V. Butuzov, Kraskovskij, Kovalenko - Čechovič, Sorkin, Žafjarov - Kravcov, Mojsejev, Šmeljov - Grošev, Bardakov, Podkolzin - Čibrikov. Trenér: Igor Larionov

Reklama

Související témata: