Hlavní obsah

Finsko - Česko 2:3Snový start, jenže pak až drtivý tlak Finů. Češi díky famóznímu Hrubcovi přesto mistry světa znovu zdolali

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Stránský 0 : 1
6. Beránek 0 : 2
50. Eronen 1 : 2
58. Tomášek 1 : 3
59. Kemppainen 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Báječný úvod podpořený přesilovkovou trefou Stránského a gólem Beránka v oslabení, jenže pak od druhé třetiny až drtivý tlak Finů. Jen díky vynikajícímu výkonu brankáře Šimona Hrubce nakonec čeští hokejisté na úvod Švýcarských her v Helsinkách zdolali domácí výběr 3:2 a úřadující mistry světa a olympijské vítěze tak svěřenci finského kouče Kariho Jalonena porazili i podruhé v sezoně. Vítěznou trefu zaznamenal v 58. minutě Tomášek.

Foto: Profimedia.cz

Radost české reprezentace v zápase proti Finsku.

Článek

Po necelých sedmi měsících se český národní tým vrátil do helsinské Jäähalli, kde v polovině května zvládl čtvrtfinále MS s Německem, a nakonec vybojoval ve Finsku bronz. Ze současného kádru u toho tehdy byla i sedmička hráčů včetně Michaela Špačka s Matějem Stránským, kteří se teď proti Finům postarali už ve třetí minutě o úvodní trefu.

Při první přesilové hře se do parádní kombinace obou z nich zapojil ještě Chlapík a zakončující Stránský potvrdil, proč je v této sezoně třetím nejproduktivnějším hráčem švýcarské ligy. Domácí tým Suomi navíc o dvě minuty později zažil další šok. V oslabení totiž pláchnul karlovarský Ondřej Beránek a střelou mezi betony gólmana Larmiho přidal druhý gól.

„V první chvíli mě napadlo, že bych mohl vystřelit mezi betony, tak jsem to zkusil a vyšlo to ideálně. Všechny tři dny jsme na trénincích na oslabení pracovali a musím říct, že se to vyplatilo," radoval se karlovarský útočník v rozhovoru pro ČT ze své třetí branky v reprezentaci, kterou si dal předčasný dárek ke středečním 27. narozeninám.

A kdyby v dalším oslabení po zdržování hry brankářem Hrubcem, jenž se do reprezentace vrátil poprvé od únorové olympiády, nepromáchl při přečíslení dvou na jednoho Flek, bylo by s Finy ještě hůř. Domácí poté přeci jen přidali, jenže český celek i s debutujícím plzeňským útočníkem Hrabíkem celkem v poklidu odolával a nijak ho nelimitovala ani hra na pouhých sedm obránců, když kvůli nemoci nemohl nastoupit mladoboleslavský Pýcha.

Od druhé třetiny se však obraz hry radikálně změnil a v obranné hře výběru Kariho Jalonena se začala objevovat obrovské díry. Niku v brejku trefil levou tyčku, v sólovém uniku střílejícího Kemppainena vychytal Hrubec a na gólmana Curychu si pak nepřišel ani před brankou osamocený Suomi.

Ani tato tři varování ale nestačila, finský tlak sílil a místy byl až drtivý. Až příliš pasivně hrající Čechy znovu zachraňoval fantastický Hrubec, když báječným zákrokem lapačkou nejprve vzal takřka jistý gól Pakarinenovi pálícímu do odkryté klece a pak zlikvidoval i tutovku Ruohomy.

Foto: ČTK/Lehtikuva/Jussi Nukari

Obránce David Němeček pacifikuje Fina Teemu Hartikainena.

Při poměru střel 14:1 v prostředním dějství pro domácí se jevilo skoro až jako zázrak, že národní tým po jejím skončení přesto dál držel dvougólový náskok. „Šimon chytal fantasticky a hodně nás podržel," chválil gólmana obránce Tomáš Dvořák.

Až deset minut před koncem třetí třetiny Hrubec přišel o šanci vychytat druhé čisté konto v reprezentaci. A hodně smolně. Eronenovu dělovku sice vyrazil držadlem hole, puk vylétl několik metrů na led, pak ale dopadl do brankoviště a odrazil se do branky.

Když v 58. minutě po vyhraném buly v útočném pásmu vypálil Košťálek a kotouč od ruky Tomáška zamířil za záda Larmiho, vypadalo to na poklidný závěr. Jenže domácí odvolali brankáře a v čase 58:31 tečoval Kemppainen střelu Lepistöho a bylo to znovu jen o gól. A pouhé dvě vteřiny před vypršením základní hrací doby stáli při Češích všichni svatí, neboť Ruohomaa z bezprostřední blízkosti jen těsně minul zcela odkrytou branku.

V pátek se národní tým přesouvá z Helsinek přes Curych do Fribourgu, hlavního dějiště Švýcarských her. Tam v sobotu od 20:15 bude čelit domácí reprezentaci a o den později od 16:30 turnaj zakončí proti Švédsku.

Švýcarské hokejové hry v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour
Finsko - Česko 2:3 (0:2, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 50. Eronen (Koivisto, Ruotsalainen), 59. Kemppainen (Lepistö, Hartikainen) - 4. M. Stránský (Chlapík, M. Špaček), 6. O. Beránek (Černoch, M. Jandus), 58. Tomášek (Košťálek, M. Špaček). Rozhodčí: Björk, Holm (oba Švéd.) - Mäkinen, Nikulainen (oba Fin.). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4358.
Finsko: Larmi - Lepistö, Niku, Niemelä, Ohtamaa, Eronen, M. Koivisto, Vainio, Parikka - Hartikainen, Ruohomaa, Markus Granlund - Pakarinen, M. Aaltonen, H. Pesonen - Ruotsalainen, Kemppainen, Rajala - Ikonen, Tyrväinen, Suomi. Trenér: Jukka Jalonen.
Česko: Hrubec - Košťálek, T. Dvořák, Sklenička, Zámorský, M. Jandus, Němeček, Kučeřík - Tomášek, Špaček, Chlapík - M. Stránský, Radil, T. Zohorna - Hrabík, Kodýtek, Smejkal - Flek, Černoch, O. Beránek. Trenér: Kari Jalonen.
Utkání Švédsko - Švýcarsko najdete ZDE
Tabulka EHT:
1.Švédsko4120111:97
2.Česko4201111:117
3.Švýcarsko4022010:106
4.Finsko4101210:124

Reklama

Související témata: